לחצו כאן כדי לעבור לתחילת המאמר
הצטרפו לניוזלטר השבועי

לקבלת עדכונים באימייל




למה אוכלים חמין בשבת?

למה אוכלים חמין בשבת?

יהודים מכל העדות אוכלים בשבת חמין בווריאציות שונות. יש לו גם שמות שונים, אבל המכנה המשותף שזהו המאכל השבתי המסורתי. למה??

מאת

עם ישראל אוכל חמין בשבת, או "צ'ולנט" בגירסא של יוצאי עדות אשכנז. הוא תבשיל שמתבשל כל הלילה על אש נמוכה ובדרך כלל מכיל גריסים, קטניות, תפוחי אדמה ובשר עם שלל תבלינים. אצל עדות המזרח הוא גם מכיל ביצים שמתבשלות בתוך הסיר עם הבשר ואצל צמחוניים הוא יותר דומה למרק ירקות עם גריסים.

מלבד הטעם המיוחד, ישנה סיבה מהותית לאכילת חמין בשבת.

בשבת אסור לבשל. לכן, כדי לאכול אוכל חם במהלך סעודת יום השבת יש לבשל את האוכל מערב שבת ולהניח אותו במקום בו הוא יישאר חם עד למחרת.

למנהג זה יש חשיבות מיוחדת, מכיון שהיו קבוצות לאורך ההיסטוריה, כמו הצדוקים למשל, שהבינו את הפסוק "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת" בצורה פשטנית, שאסור שתהיה אש בשבת בכלל, גם אם היא הודלקה בערב שבת. לכן ערערו על ההבנה של החכמים, וטענו שאסור אף לשמור את האוכל בשבת בחימום.

על מנת להראות שאנו לא מערערים על פסיקת חז"ל, רבים הקפידו דווקא לאכול אוכל חם ביום השבת, כדי להראות שאנו מקבלים את המסורת של החכמים, שנשמר בתורה שבעל פה, המשלימה את התורה שבכתב.

הצ'ולנט אף הפך למאכל פולקלור, ורבים אוכלים אותו כבר ב"ליל שישי", חמישי בלילה, וניתן אף למצוא אותו במסעדות מזון מהיר מובחרות.

3/5/2018

אוהבים את האתר? עזרו לנו ליצור עוד מאמרים וסרטונים.
aish.co.il קיים אך ורק בזכות התמיכה שלכם.
התגובות למאמר הנן הדעות האישיות של כותביהן. התגובות מפורסמות בהתאם לשיקול הדעת של המערכת, אנא שמרו על שפה נקיה ואדיבה.

למאמר זה התפרסמו: 1 תגובות ב-1 דיונים

(1) דורית סדובסקקי, 7/6/2018 14:53

שמו של הצולנט...

שמו של הצולנט בא מהמילים שול-אנד וביידיש/ גרמנית הכונה לסיום התפילה בשבת בבקר..אז נחפזו היהודים בעקבות הריח לארוחת הצהרים..

 

תגובה למאמר:

  • כתובת האימייל לא תוצג.


  • 2000
שלח תגובה
stub