לחצו כאן כדי לעבור לתחילת המאמר
  • פרשת השבוע: נח
הצטרפו לניוזלטר השבועי

לקבלת עדכונים באימייל




דבש ניגר כמי נהר...

דבש ניגר כמי נהר...

אפשר לעשות ממנו עוגות, אפשר למרוח אותו על פצעים לריפוי מהיר,. אפשר להכין ממנו מסכת יופי לפנים, ואפשר גם להשתמש בו כתרופה לשיעול, או פשוט להמתיק אתו את ה... תה! הדבש – הממתיק הכי טבעי והכי בריא.

מאת

לחץ כאן בכדי לעבור מיד למתכונים

דבש. עשרות אגדות ומיתוסים נקשרו סביב הנוזל השקוף והענברי הזה. "אלכסנדר הגדול" נחנט בדבש על מנת שיזכה לחיי נצח, הרוזנת קתרינה דה-מדיצ'י לקחה למסעותיה קרפיונים משומרים בדבש, והמושג "ירח דבש", הונהג בשבטים טבטוניים שהאכילו את הזוגות הנישאים בדבש במשך חודש, על מנת שחייהם יהיו טובים ומוצלחים.

במקורות שלנו, הארץ תוארה כזבת חלב ודבש, אחד מסממני הקטורת בבית המקדש, היה דבש, פסוקים בתהלים משתמשים בדבש כמשל לטעם התורה, ה"מלמד" ב"חיידר" נותן לבן השלוש, ללחוך דבש שנמרח על אותיות האל"ף בי"ת, להמתיק לו את הלימוד התורה, וכמובן תפוח טבול בדבש, מסמל את תקוותנו לשנה חדשה ומתוקה.

הדבורה - פלאי הבריאה...

החרק המעופף הזה שגודלו לא עולה על 2 ס"מ, מתפקד למעשה כמפעל שלם! הדבורה רועה בשדות הפרחים, מוצצת את הצוף וחוזרת לכוורת, כשכבר בשלב זה מתחיל ייצור מטען הדבש. רק על מנת לסבר את האוזן, על מנת ליצר ק"ג אחד של דבש, נחוצות לפחות אלף דבורים, שטח תעופה של כ-140,000 ק"מ וכחמישה מליון פרחים!

על מנת ליצר ק"ג אחד של דבש, נחוצות לפחות אלף דבורים, שטח תעופה של כ-140,000 ק"מ וחמישה מליון פרחים!

הכוורת מכילה כרבע מליון דבורים בקירוב, העובדות בהרמוניה נפלאה. בכוורת "פועלות", מלכה אחת וזכרים. תפקיד המלכה להטיל ביצים והיא עושה את זה עם כל הרצינות, כשהיא מטילה אותן בקצב של 3000 ביצים ביום! משך חייה כשנתיים והיא איננה זזה ממקומה. ה"פועלות" דואגות לרווחתה ולתפקודה התקין של הכוורת: ניקיון, בניית תאי דונג חדשים, טיפול בצאצאים, איסוף צוף והגנה. תפקידם של הזכרים לעומת זאת, מסתכם בהפריית המלכה בלבד.

על פי ההלכה היהודית, היוצא מן הטמא – טמא, ואסור באכילה. והיוצא מהטהור – טהור, ומותר באכילה. נשאלת השאלה, כיצד הדבש מותר באכילה, והרי הדבורה היא חרק טמא? הסוד נעוץ בעובדה, שהדבש כלל אינו יוצא מגוף הדבורה, אלא עובר את תהליך העיבוד שלו דרך... הפה! הוא מועבר בין הדבורים מפה לפה ובאופן זה הולך ומסמיך עד שהסוכרים בו מגיעים לשיעור של 80%. בשלב זה הוא מופקד להמשך הכנתו באחד מהתאים של חלת הדבש.

ערך תזונתי

בשל היותו מופק בתהליך מכאני וללא כל התערבות כימית, הדבש נשאר מוצר טבעי בעל ערך תזונתי רב. הוא מכיל גלוקוזה, פרוקטוזה, סוכרוזה, מלטוזה, חומצות צמחים וכ-181 מרכיבים בסך הכל. כ-80% מהפחמימות שבו הם סוכרים הנספגים במהירות בדם, מה שעושה אותו חביב על ספורטאים כ"סם" מעורר ומגביר אנרגיה.

למרות מתיקותו הרבה הוא מכיל פחות קלוריות מסוכר תעשייתי לבן ולמעשה, בשל ריכוז הסוכרים הגבוה שבו, הוא אינו מתקלקל לעולם!

הדבש גם מכיל ויטמינים A;B;;D;C;E;K ובנוסף גם את המינרלים- נתרן, סידן וברזל. למרות מתיקותו הרבה הוא מכיל פחות קלוריות מסוכר תעשייתי לבן ולמעשה, בשל ריכוז הסוכרים הגבוה שבו, הוא אינו מתקלקל לעולם!

כל המעלות הללו, הפכו את הדבש למוצר נצרך ביותר בתעשיית המזון והבריאות, מימי המקרא ועד ימינו אנו.

סגולות ריפוי

הרמב"ם, גדול חכמי ישראל וגדול הרופאים בכל הזמנים, מייחס ערך רב לשימוש בדבש כמקור לריפוי, גם היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית קבע, כי על סמך ניסיונן של תרבויות קדומות כדוגמת בבל, מצרים ואשור, לדבש סגולה לריפוי פצעים בזכות תכונתו האנטיספטית. מה שגילה היפוקרטס, היה ידוע לסבתות האישיות שלנו, מאז ומתמיד וכולנו זכינו להכיר את "תרופות הסבתא" נגד כאבי גרון והצטננות, שהדבש היווה בהן מרכיב חשוב ומהותי.

כיום זוכה הדבש להתעניינות מחודשת כאמצעי אנטי-דלקתי לטיפול בזיהומים חיצוניים, כגון פצעים, כוויות ופצעי לחץ. הדבש נמצא גם יעיל במיוחד בטיפול בילדים, במקרי זיהום במערכת העיכול, אך יש לזכור שאין לתת דבש לפעוטות מתחת לגיל שנה.

תוצרי הלואי של הדבש- פולן, מזון-מלכות ופרופוליס, משמשים גם הם בתעשיית הבריאות והקוסמטיקה.

הפולן - מכיל חלבון, חומצות אמינו ואנזימים ומשמש להאכלת הרימות בכוורת. הוא נוצר מאבקת הפרחים שאוספת הדבורה בזמן יניקת הצוף. שמן המופק ממנו, משמש בתעשיית הקוסמטיקה כמקנה לחות. ניתן להשתמש בפולן גם כתוספת תזונתית. הפולן כשר למאכל.

מזון-מלכות – משמש להאכלת המלכה בכוורת. רבים מייחסים לו סגולות להארכת ימים ובריאות, אך אין לכך כל הוכחה. לגבי כשרותו, קיימת מחלוקת.

פרופוליס – מופק משרף עצים ומשמש לבניית הכוורת ולחניטת "פולשים". הרפואה האלטרנטיבית ממליצה להשתמש בפרופוליס לחיזוק המערכת החיסונית. ניתן לרוכשו עם כשרות מתאימה.

*את הפולן, מזון המלכות והפרופוליס מומלץ לקנות בנפרד מהדבש, היות וחומציות הדבש מנטרלת חלק מהאפקטיביות שלהם.

ערך גסטרונומי

בעולם קיימים למעלה משלוש מאות סוגים של דבש! כאשר כל סוג מושפע בטעמו מסוג הפרחים בהן רעו הדבורים. בארץ בתקופת הקיץ נוכל למצוא בעיקר דבש הדרים, בסתיו- דבש אקליפטוס, באביב - דבש מפרחי אבוקדו ובקיץ - דבש זעתר בהיר.

ניתן לכבוש בעזרתו בשר ושימורי פירות וירקות, ניתן אף לייצר ממנו משקאות אלכוהוליים.

ניתן להשתמש בדבש בבישול ובטיגון, ניתן להשתמש בו גם באפיה, כאשר דברי מאפה המכילים דבש, נשארים לחים ונשמרים טוב יותר מאלה עם סוכר. ניתן לכבוש בעזרתו בשר ושימורי פירות וירקות, ניתן אף לייצר ממנו משקאות אלכוהוליים, וכמובן, מומלץ תמיד, כשמזג האוויר נעשה סגרירי מעט, לערבב 1-2 כפיות בכוס תה מהביל, לשתות ולהרגיש את המתיקות החמימה והמרגיעה, מתפשטת לאורך כל הגוף.

 


 

להלן שלל מתכוני דבש לאכילה, בריאות וטיפוח - לגזור ולשמור!

"עוגיות מטוגנות טבולות בדבש" של סבתא נילי

ממתק נפלא הטבול כולו בדבש, דורש קצת התעסקות, אבל היא משתלמת!

חומרים לכ-20 יח':

חומרים לבצק:

2 ביצים
1/3 כוס שמן
1 כף תמצית וניל
1 כף גדושה סוכר
2 כוסות מלאות קמח תופח מאליו

אופן ההכנה:

מערבבים את החומרים עד לקבלת בצק נוח ללישה. (אם הבצק מדי דביק, מוסיפים עוד קצת קמח). משמנים את הידיים ומכינים "נחשים" בעובי 1 ס"מ ובאורך 10 ס"מ. מכסים עם מגבת ומתפיחים כחצי שעה עד להכפלת הנפח.

בסיר נפרד מחממים שמן עמוק ומטגנים את העוגיות על אש בינונית, כאשר העוגיות מזהיבות, הופכים ומטגנים על צדן השני.

מוציאים ומניחים במסננת.

חומרים לסירופ:

1 כוס מים
4 כפות גדושות דבש
1 כף תמצית וניל

אופן ההכנה:

בסיר קטן מבשלים את החומרים, עד שמתקבל סירופ סמיך. (יש להיזהר מחריכת יתר).

מכניסים את העוגיות לסירופ ומבשלים כדקה.

מוציאים, מצננים ו... לא מספיקים אפילו לאחסן אותן, הן נחטפות מייד!

ב ת א ב ו ן !!!

 


 

ואם אין לכם זמן או סבלנות לפצ'קריי ובכל זאת אתם רוצים להרגיש חג, אז הנה לכם "מתכון-בזק" שתמיד מצליח. בדוק ומנוסה!

"עוגת תפוחים ודבש לעצלנים" של סבתא נילי

עוגה ממש לא ייצוגית, אבל קלה להכנה וממש ממש טעימה!

חומרים:

6-8 תפוחים, קלופים, מנוקים, חתוכים לקוביות
1 כף דבש
1 כפית קינמון
קורט ציפורן
4 ביצים
¾ כוס קמח לבן או מלא
2 כפות סוכר
אגוזים, שומשום (לא חובה).

אופן ההכנה:

מערבבים את הדבש עם הקינמון, הציפורן והתפוחים.

מפזרים את התפוחים בתבנית, ע"ג נייר אפיה.

מערבבים את שאר החומרים.

שופכים מעל התפוחים, עד לכיסוי מלא.

אופים בתנור שחומם מראש, בחום בינוני, עד שמזהיב.

מצננים, חותכים, ו... שוב לא מספיקים לאחסן, גם העוגה הזו נחטפת מיידית!

ב ת א ב ו ן !!!

 


 

ואם בבריאות עסקינן, אז הנה כמה מתכוני בריאות וטיפוח, על טהרת הדבש. לנסות ולהתמכר!

"פילינג" טבעי לניקוי עור הפנים

מערבבים 1 כפית דבש עם 2 כפיות שקדים טחונים דק ו-1/2 כפית מיץ לימון.

משפשפים בעדינות את עור הפנים ושוטפים במים פושרים.

מסכת הזנה לעור הפנים

מערבבים 2 כפיות דבש עם 2 כפיות חלב.

מורחים על עור הפנים והצוואר ומשאירים כ-10 דקות.

שוטפים במים פושרים ו... נראים נפלא!

אמבטיה מפנקת

מוסיפים ¼ כוס דבש למי האמבטיה, העור מתרכך ומקבל מראה חלק, משיי ומבושם.

מרכך שיער

מערבבים ½ כוס דבש עם ¼ כוס שמן זית.

מורחים בכל פעם כמות קטנה ומעסים את עור הקרקפת והשיער, עד לכיסוי מלא.

חובשים כובע אמבטיה ומשאירים כ-30 דק'.

חופפים היטב עם שמפו, מייבשים, מסתרקים ונהנים משיער רך ומשיי.

"תרופת סבתא" לכאב גרון

קוצצים חצי בצל, שופכים מעליו 3-4 כפות דבש, מכניסים למקרר למס' שעות, עד להיווצרות סירופ. לוקחים כפית כל שעה, עד להטבה בכאב הגרון. מצוין לילדים!

 


 

טוב, אז לאחר שליקקנו אותו, חפפנו אתו ומרחנו אותו על הגוף והפנים, נוכל להיפרד, לא לפני שנברך אתכם, בברכת שנה טובה ומתוקה, (איך לא?), כדבש!

 

יש לכם מתכונים מיוחדים שהייתם רוצים לחלוק אתנו?
אתם מוזמנים לשלוח ל: recipe@aish.co.il

20/9/2003

אוהבים את האתר? עזרו לנו ליצור עוד מאמרים וסרטונים.
aish.co.il קיים אך ורק בזכות התמיכה שלכם.
התגובות למאמר הנן הדעות האישיות של כותביהן. התגובות מפורסמות בהתאם לשיקול הדעת של המערכת, אנא שמרו על שפה נקיה ואדיבה.

למאמר זה התפרסמו: 7 תגובות ב-7 דיונים

(7) אנונימי, 11/12/2011 20:26

נפלא

נפלא

(6) אבינועם, 21/3/2010 15:12

למדתי ביולוגיה לפני 40 שנים אצל מדען בכיר ממכון ויצמן בתיכון צ.ה.ל והוא הסביר לנו כי הדבש מורכב מסוכר ענבים וסוכר פירות בתוספת חמרי טעם וריח וכל הסיפורים הנוספים הם עורבא פרח ובעברית פשוטה קשקוש בלבוש.ההוכחה הפשוטה לכך -דבש מסוכר מבושל.אל תאמינו לסיפורים.

(5) פנינה, 14/9/2008 05:40

בש

בתור אשת דבוראי,יישר כח.האתר מאד מעניין

(4) צבי, 14/9/2004 16:11

הדבש אינו אחד מסממני הקטורת כמו שנאמר למעלה אלא הוא הגורם לפסילת תערובת הקטורת , כמו שנאמר, "...אים נתן בה (בקטורת) דבש פסלה.." ועוד "..כל שאור וכל דבש לא תקטירו אשה לה'".

(3) דור, 10/9/2004 08:00

איזה יופי!!!!!!

איזה יופי,מי שרשם את זה מה זה מוכשר..כל הכבוד לך!!!!!!!!!

הצג את כל התגובות

תגובה למאמר:

  • כתובת האימייל לא תוצג.


  • 2000
שלח תגובה
stub