לחצו כאן כדי לעבור לתחילת המאמר
הצטרפו לניוזלטר השבועי

לקבלת עדכונים באימייל




ילדים במטבח בחופש הגדול!

ילדים במטבח בחופש הגדול!

פעילות מהנה וגם טעימה, לימי החופשה.

מאת

החופש הגדול בפתח ובין בריכה לים, אפשר באמצעים פשוטים הקיימים בכל בית, להעסיק את הילדים בפעילות מהנה משך שעות רבות.

ילדים אוהבים את המטבח. הם סקרנים מטבעם ואוהבים לבדוק, למשש ולטעום כל דבר. הבעיה היא, שבדרך כלל קשה מאד לבשל בצורה בטיחותית ונקייה, כשהם מסתובבים בין הרגליים. לכן, כפינוק מיוחדת לכבוד החופש הגדול, מומלץ לעשות "סוו'יץ'" בראש ולאפשר את ההתנסות הלא שגרתית הזו. באם מתכוננים לכך נפשית ומתארגנים בהתאם, מובטחות שעות ארוכות של פעילות מהנה וגם... טעימה!

החוויה החושית הזו, פשוט משמחת ומענגת אותם. וכשהילדים מאושרים, קל וחומר – אנחנו!

ילדים שמשתתפים בחוויית הבישול יוצאים נשכרים מבחינות רבות: הם לומדים על רכיבי המזון השונים, על הוויטמינים והמינרלים שיש בהם ועל תפקידם בבריאות הגוף, מה שמעלה את הסיכוי לאכילת מזון בריא, עם פחות ביטויי מחאה בעתיד.

הם מכירים מקרוב את תהליכי התקנת המזון – החיתוך, הקילוף, האפייה והבישול, ולומדים להעריך את ההשקעה הרבה שאנו ההורים משקיעים בכל ארוחה שמוגשת להם.

הם מפתחים בטחון עצמי ומגבירים את היצירתיות הטבעית שלהם. ומעל לכל, החוויה החושית הזו, פשוט משמחת ומענגת אותם. וכשהילדים מאושרים, קל וחומר – אנחנו!

אז עבור תמורה כל כך גדולה, שווה לעשות את המאמץ, ולהפוך את המטבח באופן זמני לאזור מפורז.

אז קדימה! הכינו את המחבתות!

עוגיות – גילאי שנתיים ומעלה

השעשוע האולטימטיבי, שאף פעם לא נמאס – הכנת עוגיות. על המבוגרים להכין את הבצק ומכאן והלאה, עד לשלב האפייה, הילדים חופשיים לעצב עוגיות כאוות נפשם. כאשר העוגיות יוצאות מהתנור ההתלהבות אף גוברת, מה שאומר שניתן יהיה לדלג על ארוחת הערב באותו יום. ההצלחה מובטחת!

החומרים:
3 כוסות קמח
1 כוס סוכר
קורט מלח
200 גרם מרגרינה
1 ביצה
1 סוכר וניל
2 כפות סוכר
מערוך
חותכני עוגיות בצורות שונות

אופן ההכנה – הורים:
שופכים לקערה את הקמח והסוכר.

חותכים את במרגרינה לחתיכות קטנות ומוסיפים לתערובת.

ממשיכים לפורר את המרגרינה עם הקמח.

מוסיפים את הביצה וסוכר הוניל ובוחשים.

לשים ביד עד לקבלת בצק אחיד וחלק.

עוטפים את הבצק בנייר פרגמנט ומכניסים למקרר לחצי שעה.

מקמחים את משטח העבודה.

מכינים בצד תבנית אפייה עם נייר אפייה.

מחממים את התנור מראש לחום בינוני.

מחלקים את הבצק לחתיכות בגודל נוח לעבודה ונותנים לכל ילד מערוך קטן וחותכני עוגיות בצורות שונות.

אופן ההכנה ילדים:
כל ילד לוקח חתיכה מהבצק ומרדד אותה בעזרת המערוך. (אפשר להדגים)

כל ילד קורץ עוגיות בצורות שונות: לב, פרח, דג, ברווז ומניח את היצירה בתבנית.

את שארית הבצק מצרפים יחד וכל ילד יכול להכין צורות כיד הדמיון הטובה עליו, גם ללא חותכני העוגיות.

אופן ההכנה הורים:
בגמר העיצוב ההורה מכניס את התבנית לתנור ל 15 דקות, עד להזהבה. מוציאים ומניחים לצינון. בדרך כלל קשה לילדים להתאפק והם זוללים בכל פה, כשהעוגיות עדיין חמות!

שעשועי מרציפן – גילאי שנתיים ומעלה

החומרים:
1 חבילה מרציפן גולמי לבן. (ניתן לקנות מרציפן צבעוני ולחסוך אפילו את שלב ההכנה הזה)
1 בקבוקון צבע מאכל אדום
1 בקבוקון צבע מאכל צהוב
1 בקבוקון צבע מאכל כחול
ניירות צלופן צבעוני חתוכים לריבועים
סרט לקשירה
איגרות ברכה מצויירות

אופן ההכנה – הורים:
מחלקים את המרציפן לשלושה חלקים שווים ומזליפים מעט צבע מאכל על כל חלק.

מעבדים עם היד עד שהצבע נבלע בבצק.

אופן ההכנה – ילדים:
בדיוק כמו ב'בר-בצק'. הילדים יכולים לעבד את המרציפן כאוות נפשם. לרדד, לקרוץ צורות עם קורץ עוגיות, או לפסל דמויות כרצונם, כשהם משלבים בין הצבעים.

לאחר העיבוד, ניתן להכניס למקרר למספר שעות, על מנת שהמרציפן יתקשה.

לאחר ההקשיה, הילדים יכולים לעטוף כל צורה בנייר צלופן צבעוני ולצרף כרטיס ברכה מאויר.

מרשמלו ופירות טבולים בשוקולד – גילאי שלוש ומעלה

החומרים:
1 חבילה שוקולד מריר
150 גרם מרגרינה
סוכריות צבעוניות
1 חבילה מרשמלו
1 תפוח עץ
1 אגס
1 בננה
1 חבילה שיפודים

אופן ההכנה – הורים:
מקלפים את הפירות וחותכים לחתיכות נוחות לאכילה.

ממיסים את המרגרינה והשוקולד במיקרו, עד לקבלת נוזל אחיד.

מצננים מעט, אבל נזהרים שלא יתקשה.

*אזהרה להורים: יש להשגיח על הילדים שלא ייכוו מהכלי החם והנוזל הלוהט.

אופן ההכנה – ילדים:
נועצים שיפוד במרשמלו ובפירות.

טובלים את המרשמלו והפירות בשוקולד ונועצים את השיפוד בתפוח העץ.

מפזרים מלמעלה סוכריות צבעוניות וממתינים עד שהשוקולד מתקשה.

אוכלים ישירות מהשיפודים.

*אזהרה להורים: יש להזהיר את הילדים מהחוד של השיפוד.

לשים לב שחתיכות התפוח תהיינה נוחות ללעיסה.

כדורי קורנפלקס וחמאת בוטנים – גילאי שלוש ומעלה

החומרים:
1 כוס חמאת בוטנים מתוקה
2 כוסות קורנפלקס
2 כוסות ביסקוויט פתי-בר שבור
1 כף דבש
קוקוס
מנג'טים

אופן ההכנה – הורים:
מכינים חמש כוסות: אחת עם חמאת בוטנים, שתיים עם ביסקוויטים שבורים ושתיים עם קורנפלקס.

מכניסים את הביסקוויטים השבורים לתוך שקית סגורה, מחוררים בה חור קטן ליציאת האוויר ונותנים לילדים.

אותו הדבר עושים עם הקורנפלקס.

פורשים על השולחן מפת ניילון חד-פעמית

אופן ההכנה – ילדים:
הילדים מכים בשקית עם פטיש של שניצלים, עד לקבלת תערובת פירורית.

אותו הדבר עושים עם הקורנפלקס.

שופכים את תכולת השקיות לקערה ומוסיפים את חמאת הבוטנים והדבש.

לשים עד לקבלת עיסה נוחה לעבודה.

*אזהרה להורים: השלב הזה מלהיב במיוחד, הזהירו את הילדים מהפטיש!

כל ילד לוקח חתיכה מהעיסה ומגלגל לכדור בגודל זית.

מפזרים קוקוס על משטח העבודה ומגלגלים את הכדורים בקוקוס.

מסדרים מנג'טים על גבי מגש נאה ומניחים את הכדורים המוכנים בתוכם.

פיסול בטופי – גילאי שלוש ומעלה

החומרים:
1 חבילה טופי
 

אופן ההכנה – ילדים:
מסירים את העטיפה מ-10 סוכריות צבעוניות.

ממיינים לערמות לפי צבעים.

מצרפים, מועכים ולשים כל קבוצה, עד לקבלת בצק טופי רך וקל לעיבוד.

מפסלים צורות ודמויות, תוך שימוש בצבעים השונים.

מניחים להתקשות.

*אזהרה להורים: ללא השגחה הולמת, הטופי עלול להתחסל עוד בטרם פיסלו ממנו.

פרצופים מירקות – גילאי שלוש ומעלה

לילדים שלא ממש אוהבים ירקות (יש כאלה שכן?), מומלץ השעשוע הבא.

החומרים:
מלפפון ירוק חתוך לרצועות
גמבה אדומה חתוכה לחצאי עיגולים
גזר חתוך לרצועות
גזר חתוך לחצאי עיגולים
עגבניות שרי חתוכות לחצאים
2 כפות גרגרי תירס
2 כפות גרגרי אפונה ירוקה
זיתים שחורים


אופן ההכנה הורים: שוטפים, קולפים וחותכים את הירקות.

מניחים ערמות מכל סוג וצבע במרכז השולחן.

כל ילד מקבל צלחת חד פעמית גדולה.

אופן ההכנה ילדים:
כל ילד לוקח חתיכות ירק ומנסה ליצור פרצוף, פרפר וכד'.

אחרי שהיצירות מוכנות, מברכים ומתחילים לאכול את העיניים, האף, האוזניים והשיער. העיסוק באכילת הפרצוף מסיח את דעת הקטנים מהירקות והם אוכלים את הוויטמינים ברצון.

*מומלץ להכין דוגמאות מראש לילדים: דוגמא לפרצוף, דוגמא לפרפר וכן הלאה. *את אותו רעיון ניתן גם לאמץ לאכילת פירות.

פיצה-פיתה – מגילאי חמש ומעלה

ילדים משתגעים על המתכון הזה שמאפשר הרבה התנסויות: שימוש בפומפייה, מריחה של הקטשופ, פיזור של הזיתים וזרייה של הגבינה והאורגנו.

החומרים:
3 פיתות (עדיף להשיג פיתות קטנות)
גבינה צהובה בגוש
קטשופ
אורגנו
זיתים מגולענים

אופן ההכנה – הורים: חותכים את הפיתות לאורכן, עד לקבלת 6 תחתיות עגולות לפיצה.

אופן ההכנה – ילדים:
מזליפים קטשופ על עיגולי הפיתה.

מורחים בעזרת סכין חד-פעמית.

מרסקים (בזהירות!) על גבי פומפייה את הגבינה הצהובה.

מפזרים חמישה זיתים על כל פיתה.

מפזרים אורגנו על כל פיתה.

מפזרים את פירורי הגבינה על כל פיתה.

קוראים להורים.

ההורים מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני, למשך כרבע שעה.

*אזהרה להורים: הפומפייה עשויה לפצוע, יש להנחות את הילדים כיצד להשתמש בה.

מטבלים – גילאי חמש ומעלה

מתכון קלי קלות, שניתן להגיש לארוחת ערב ואפילו לאירוח. הילדים נהנים מהעשייה וגאים להגיש לשולחן את היצירה.

החומרים:
1 גביע גבינה לבנה 9%
1 גביע שמנת חמוצה
1 שקית אבקת מרק בטעם בצל
חבילת קרקרים מלבניים
זיתים ופרוסות גמבה לקישוט
מגש עגול

אופן ההכנה ילדים:
שופכים את הגבינה, השמנת ואבקת המרק לקערה ומערבבים, עד לקבלת ממרח אחיד.

מקשטים עם זית וגמבה.

מניחים את הקערה על גבי מגש עגול ומסדרים מסביב את הקרקרים.

*ניתן להכין באופן כזה מטבלים רבים ומגוונים: בטעם פטריות, פפריקה, שמיר קצוץ, בצל קצוץ, זיתים וכד'.

סלט פירות – גילאי חמש ומעלה

נעים לעין וטעים לחיך.

החומרים:
רבע אבטיח
מלון
ענבים
קופסת שימורי אננס
שוקולד צ'יפס
כף עגולה ליצירת כדורים

אופן ההכנה הורים:
פותחים קופסת שימורי אננס ומוציאים את הפלחים.

שומרים את הנוזל.

אופן ההכנה ילדים: בעזרת הכף העגולה, קורצים כדורים מתוך האבטיח והמלון ומניחים בקערה.

מפרקים אשכול ענבים ומוסיפים את הענבים.

בעזרת סכין חד פעמית, חותכים את פלחי האננס לחתיכות ומוסיפים לקערה.

שופכים את המיץ של האננס.

זורים מלמעלה חופן של שוקולד צ'יפס.

מערבבים בעדינות.

מחלקים לצלוחיות למנות שוות.

גלידה בגביע – גילאי חמש ומעלה

החומרים:
גביעי וופל אכילים עם תחתית ישרה
2 סוגי גלידה
סירופ שוקולד
סוכריות צבעוניות
כף עגולה ליצירת כדורים

אופן ההכנה ילדים:
מזליפים סירופ שוקולד בתוך הגביע.

קורצים כדור גלידה בעזרת הכף המיוחדת ודוחפים אותו לתוך הגביע.

קורצים כדור נוסף בטעם שונה ומדביקים מעל הכדור הראשון.

שוב מזליפים סירופ שוקולד.

זורים מלמעלה סוכריות צבעוניות.

*כדאי להשגיח על העוסקים במלאכה, על מנת שהרכיבים לא יאכלו באמצע המבצע.

כריכונים להגשה – גילאי שש ומעלה

החומרים:
לחם פרוס לבן
לחם פרוס מלא
מיכל מיונז
מיכל חרדל
מיכל קטשופ
מלפפון חמוץ חתוך לעיגולים
טונה
קיסמים
זיתים מגולענים
כפיות
סכינים חד פעמיים למריחה

אופן ההכנה הורים:
מסירים את "הקשה" מהלחם וחותכים כל פרוסה לחצי.

מכינים ערמה של חצאי פרוסות מהלחם הלבן.

מכינים ערמה של חצאי פרוסות מהלחם המלא

ממלאים עד למחציתן כוסות חד-פעמיות במיונז, חרדל וקטשופ.

ממלאים קערות קטנות בעיגולי מלפפון חמוץ, קרעי חסה, פרוסות עגבנייה דקות, טונה וזיתים מגולענים.

אופן ההכנה ילדים:
כל ילד לוקח חצי פרוסה לחם לבן ומורח שיכבה של חרדל.

מניח חתיכת חסה.

לוקח חצי פרוסה לחם מלא ומניח מלמעלה.

מורח שכבת מיונז.

על גבי המיונז מורח 2 כפיות טונה ושני עיגולי מלפפון חמוץ.

מניח חצי פרוסה לחם לבן ומורח בקטשופ.

מניח מלמעלה פרוסת עגבנייה.

וסוגר עם חצי פרוסה לחם מלא.

מועך ודוחס את הפרוסות אחת לשנייה היטב.

נועץ קיסם לכל האורך וזית בקצה.

את הכריכונים מגישים ע"ג מגש נאה והרי לכם ארוחה למופת!

מאפה אטריות קנלוני חלבי – גילאי שבע ומעלה

החומרים:
1 חבילת אטריות קנלוני בצורת גלילים גדולים וחלולים
1 גבינה קוטג'
1 גבינה לבנה שמנה
2 כפיות אבקת מרק בטעם עוף
מעט פלפל
מעט שמן
1 ביצה
גבינה צהובה מגוררת

אופן ההכנה – ילדים:
לוקחים את האטריות הגדולות החלולות ומשמנים אותן בעדינות מבחוץ.

בקערה נפרדת מערבבים את הקוטג', הגבינה הלבנה, התבלינים והביצה, עד לקבלת תערובת אחידה.

לוקחים כפית קטנה וממלאים את האטריות החלולות בתערובת הגבינה, נזהרים שלא ישפך מהצד השני. (מעט קשה, אפשר לבקש עזרה מההורים)

מניחים כל גליל ממולא בתבנית משומנת, עד שכל התבנית מלאה.

בוזקים מלמעלה את הגבינה הצהובה.

*הערה: כדאי ללמד את הילדים איך שוברים את הביצה.

אופן ההכנה – הורים:
מכניסים לתנור שחומם מראש בחום בינוני, למשך כחצי שעה.

בגמר העבודה מומלץ לרתום את הצאצאים לניקיון הכללי, על מנת להקנות להם הרגלים נכונים. גם את השלב הזה הם מקבלים בברכה ולפעמים אפילו מעדיפים! מטילים עליהם לאסוף את הכלים החד פעמיים והשאריות ולהשליכם לאשפה. מציידים אותם במטליות ומדריכים אותם כיצד לנקות את משטחי העבודה. הגדולים יותר יכולים אפילו להשתתף בהדחת הכלים, עד להשארת מטבח נקי, מסודר ומעלה ניחוחות אפייה מבטיחים.


***

אז אחרי שחתכנו, ערבבנו ולשנו, אחרי שקרצנו, גררנו ופיזרנו, אחרי שלעסנו, אכלנו ושבענו, הגיעה העת לפוש מן העבודה ואולי שוב לתת קפיצה לים ולבריכה... ולא לשכוח לבקש מאימא להכין לבד את הכריכים!

חופשה נעימה!

 

פורסם ב: 26/6/2004


אוהבים את האתר? עזרו לנו ליצור עוד מאמרים וסרטונים.
aish.co.il קיים אך ורק בזכות התמיכה שלכם.

למאמר זה התפרסמו: 20 תגובות ב-18 דיונים

(18) אנונימי, 17/10/2011 18:27

כל הכבוד

כל הכבוד בכלל על הרעיון הה של ילדים מבשלים ומה לעשות שלא הכל ילדים יכולים לעשות אז תפסיקו להתלונן (הורה)

(17) אוסנת, 13/1/2011 14:49

מגרה

למה חצי לילים וחצי לגדולים

נעמי מועלםםם, 14/3/2011 16:51

את צודקת כפרה עלייך

אנונימי, 20/4/2011 15:45

בגלל ש...

בגלל שחלק מהמתכון הילדים יכולים לעשות לבד (ילדים) וחלק מהמתכון הם לא יכולים לעשות לבד (הורים)...

(16) יעל, 1/10/2010 20:09

חבל שהכל מלא בסוכר וצבעי מאכל

למה להציע לילדים אוכל שמזיק לבריאות? במצב כזה, באמת אין פלא שהמחברת חושבת שאין ילדים שאוהבים ירקות. בקיצור, פעילות קיץ לא חינוכית, משמינה ומזיקה

הצג את כל התגובות

תגובה למאמר:

  • כתובת האימייל לא תוצג.


  • 2000
שלח תגובה
stub