רובנו שמענו דבר זה או אחר על תורת הקבלה. אבל זה בהחלט לא נראה סביר, שמה שמסתובב ברחובות ומתחזה לקבלה, קרוב אפילו במשהו לדבר האמיתי.
התכנים שאליהם נחשף מרבית הציבור, הם לא יותר מאוסף פרפראות של פסיכולוגיה פופולארית ועזרה עצמית, שמעמיד פנים כאילו יש משהו בינו לבין המיסטיקה היהודית האמיתית. קשר שקיים רק לעתים רחוקות, אם בכלל.
קל לראות איך עובדים על אנשים. ברוב המקרים אנחנו מצפים לדעת ולהבין משהו אחרי שאנחנו לומדים אותו. אבל כשהדברים מגיעים למיסטיקה, אנשים מצפים למסתורין. ולכן הם מוכנים לקבל כל גיבוב מלים בלתי מובן. הקבלה נתפסת כמשהו מסתורי ונשגב. אחרי הכול, מדובר במיסטיקה!
כל כך הרבה שטויות מוצגות בשם הקבלה, ולכן חשוב למצוא במה כלשהי, איזשהו פורום שבו ניתן יהיה לרכוש את ההבנה הבסיסית והנכונה בנושא זה.
בסדרה זו, ננסה להציג רעיונות מרכזיים מתוך המיסטיקה היהודית, בדרך מובנית ובצורה אינטליגנטית, תוך שימוש מינימלי במונחים סתומים, והתרחקות מתחושת המסתוריות הבלתי נתפשת.
החוקר, המדען ובעל המוח הפורה
על מנת להבין מהי קבלה ומה אינו קבלה, הבה נשתמש בתיאור הבא:
פיזיקאי חוקר, יושב במעבדה שלו ובוחן סוגים שונים של תופעות אטומיות. הוא מפרק אטומים במהירויות אדירות, ומתעד כל מה שהוא רואה. החוקר דייקן ודקדקן מאוד בעבודתו ואפילו מסוגל לשלוף מספר מסקנות מיידיות מהנתונים שבידיו. אבל כאן הוא עוצר.
מדען גדול אוסף את תוצאות המחקר שהתקבלו, קורא אותן וחוקר את משמעותן. הוא מתחיל לבנות תמונה כוללת. הוא מנסה לחזות מראש כיצד אמורה להיראות המערכת כולה. הוא יודע שאין בנמצא כלים, שיוכלו להראות לנו את החלקיקים אותם הוא מדמיין, ובכל זאת הוא מחפש דימויים, שיוכלו להסביר את ההבנה אליה הגיע במחשבתו. הבנה שמצליחה לקשר נכון בין חלקי המידע שאסף הפיזיקאי החוקר. לכן הוא מתחיל לדבר על "שרשראות ענק", "מנהרות אטומיות", "גשרי אנרגיה" ו"עשרה מימדים".
אדם שלישי, בעל מוח פורה במיוחד אבל ללא כל חוש מדעי, נחשף לתיאוריו של המדען. הדמיון שלו נדלק ובתוך זמן קצר הוא נסחף בדמיונו אחר אנשים, שנעלמו בתוך מנהרות אטומיות ומקורות אנרגיה בלתי מוגבלים, המצויים בחלק מעשרת המימדים.
שלושת האנשים האלה מציירים את הגישות השונות אל הקבלה.
שלושת האנשים האלה מציירים את הגישות השונות אל הקבלה.
הנתונים בהם עוסקת הקבלה, הם סיפורי התורה והמכלול השלם של ההלכה היהודית.
החוקר, מייצג אדם שלומד את ההלכות והסיפורים, כפי שהם, מבין את משמעותם המיידית, אבל אינו משיג את התמונה הרחבה יותר.
המדען הגדול מייצג את אנשי הקבלה, שרואים את מכלול הנתונים הנקודתיים ואז מנסים להגיע לתפישה כלשהי של התמונה הגדולה. הם זקוקים לדימויים על מנת לתאר את האחדות המופשטת שהם רואים בדמיונם, מתוך ההבנה, שכל כלי מילולי יוכל להציג רק באופן חלקי ביותר את ההבנה אליה הגיעו בשכלם. ואף על פי שהם מוגבלים בכלים העומדים לרשותם, התמונה הגדולה, כפי שהיא מתוארת במילותיהם, יכולה לתת לנו משהו מתחושת המציאות שבה הם אוחזים.
והאחרונים הם בעלי המוח הפורה – הפסבדו-קבליסטים, אותם אנשים, שעבורם שורשי הקבלה אינם קשורים לתורה, או שהתורה מהווה עבורם לא יותר מאשר קרש קפיצה לדמיונם הפורה. הם גילו "מקור אנרגיה", "מעיין שמימי", ודרכים ל"הרחבת התודעה", אבל הכול נובע מתוך דמיונם הפרוע ומנותק מן האמת.
לסיכום
הקבלה יחסית לתורה, היא מה שהפילוסופיה יחסית למדע.
כמו המדע – התורה מציגה לנו את הנתונים והעובדות שניתן לראות בבירור ולשקול בצורה רציונלית.
כמו הפילוסופיה – הקבלה מציגה את התמונה הרחבה והמופשטת יותר, כפי שהיא באה לידי ביטוי בעובדות.
הפרקים הבאים בסדרה זו יחקרו כמה מיסודות הקבלה.
(22) חני, 7/4/2018 22:14
הקבלה
אין בקבלה כלל וכלל מיסטיקה, הקבלה אפילו מתנגדת למסטיקה וכותבת שזו עבודה זרה, כך כשאומרים לכם שהפירוש הוא לפי הקבלה או שמציינים על דברים מיסטיים השייכים כביכול לקבלה - זה שקר וכזב, הקבלה כל כולה עוסקת בעולמות עליונים - כלומר ברוחניות ולא בגשמיות, אין שם מזלות ולא כוכבים, לא סרטים אדומים ולא אסטרונומיה, לא קללות ולא ברכות, היא מספרת לנו על העולם שאנו לא רואים, העולם נקרא כך מלשון עלם, כלומר נעלם, אנחנו, לפי הקבלה לא רואים את הכל, אלא רק חלק קטן, ואפילו נאמר שאנו לא רואים את האמת, היא מוסתרת מאיתנו, אין לנו כלים לראות את כל מה שקורה, הקבלה היא מאוד עמוקה ואם אנו מייחסים לה מיסטיקה כל שהי - זה זלזול חלילה בקבלה ובזוהר הקדוש, לכן אם משהו אומר לכם - הפירוש הוא לפי הקבלה והזוהר אז דעו להם שזה שרלטן או סתם אחד שלא מתמצא כלל בקבלה....
(21) שחר, 10/3/2016 00:18
כל הכבוד
כל הכבוד
(20) חנה, 31/8/2015 03:27
שאלה
שלום אם משאית פוגעת בי (חלילה),מה זה אומר, לגבי המציאות המדומה? אני חיפשתי את המשאית? המשאית לא קיימת, באמת? הבורא שנמצא מחוצה לנו אבל בתוכנו, נותן לי סימנים? ואם זה קורה לתינוק? מה זה אומר?.
(19) אנונימי, 29/1/2015 17:04
חכחהלכצב
תודה עזרת בשיעורי בית
(18) יעקב סימקין, 24/10/2014 05:47
מציאות מדומה
אנו רואים בעצם את מה שנמצא בתוכנו. מחוצה לנו אין כלום! כך גם עובדים חושינו האחרים. אין אוניה, אין עולם מחוצה לנו - כך מצייר לנו את מה שכביכול סובב אותנו, מנגנון מיוחד בתוכנו, חוש הרגשה של עצמנו ולא של מה שמחוץ לנו. בשביל מה מנגנון זה מצייר לנו את כל העולם, כאילו שהוא קיים מחוצה לנו ולא בתוכנו? - כדי שאנו, בשחרור מאשליה זו, נוכל להשיג את הבורא, שנמצא בתוכנו, כאילו היה מצוי מחוצה לנו. במקרה כזה נוכל להשיג אותו, לחקור אותו במידה שלמה (ראו "מבוא לספר הזוהר"). אם היינו מרגישים אותו רק בתוכנו, היינו יכולים להרגיש אותו רק כדומה לנו - לא יותר מאור הנפש. לעומת זאת, כאשר מרגישים אותו מחוץ לנו - משיגים את עומק הרגשתו (מתוך הידמות לו, כלומר גם מתפתחים בזה בעצמנו, וגם יכולים להשיג את דרגתו) ברמה של 5 אורות: נפש-רוח-נשמה-חיה-יחידה. הנושא לא קל לתפיסה, דרושה הכנה, תרגול עצמי, התרגלות, ואז מתברר שזה באמת כך. אני מבטיח לך שזה אפשרי!
(17) אנונימי, 18/12/2011 16:23
אלוקים הבריאה והאדם
הקבלה מאפשרת להאדם להבין את דרכי מדותיו של השם בבריאה ועל ידי זה את יחסו של האדם לערכים ולאלוקים שנעשים רק על ידי חיים של תורה ומצוות הנותנים להאדם חבור מוחלט אם האינסוף עצמו ולכן הרב ליברמן יוצא נגד השוטים שכלל לא למדו ולא הבינו את דברי המקובלים המגדירים את דיברים כדברי כישוף וקסם ולא כדברי חכמה ושכל פשוט
(16) דוד, 25/4/2011 23:03
מחשבה לא קבלה
ממה שהסבירו לי הייתי אומר שיש עוד סוג בן אדם מעל המדען הגדול שהוא מחוג פוזיטיביזם לוגי שמנסה לראות יסודות ההגדרות וחיבורם הלוגי והנמשל האדם שמנסה ליראות את היקום (עולם התורה ועולם הטבע )מיסודותיו ומחובר שהוא המקובל
(15) , 28/11/2009 14:01
קבלה לייט, תגובה ל-11
אני לא מסכים איתך.
(14) נילי, 7/6/2009 23:50
ל -12 לא כלום
אהבתי את צורת החשיבה המבריקה שלך!!!!
(13) יעל, 3/2/2008 13:37
יופי של מאמר
נהנתי לקרוא וגם החכמתי (מעט) שכן המאמר עשה מעט 'סדר' במונח הגדול (תרתי משמע) - קבלה.
(12) לא כלום, 3/2/2008 08:07
אינסוף.. בלתי נתפס.
אינני מבין. אינני תופס מהו האינסוף. כשנדמה לי שאני מבין, אני בבלוף של עצמי, שמתגלה מאוחר יותר. כי אינני תופס את הדבר האלמנטרי, הבסיסי, שהוא האינסוף.
זמן. מרחב. באופן מלאכותי אני מציב גבולות, תוחם, מגביל. אז כאילו מבין. בעצם לא מבין.
(11) דן בן יעקב, 3/2/2008 06:09
קבלה לייט
המאמר שנכתב בצורה רצינית ומעמיקה בא כדי להתריע נגד הכנוס הגדול שנערך היום מטעם קבלה לייט, כשגויים לומדים קבלה, והופכים את הקבלה לשעשוע. הרב ברוך אשלג זי"ע -היה וודאי קורע קריעה למראה הכנוס הזה,
וגוזר חרם ...
(10) דנה, 18/10/2007 17:16
למה הקבלה נלמדת כאן??
למה כותבים פה מאמרים על קבלה? הרי הקבלה זה דבר כ"כ נשגב ועצום. אפשר לפרש אותו כ"כ לא נכון. צריך להיות בדרגה גבוהה כ"כ בשביל להבין את הנאמר.
(9) דן בן יעקב, 17/7/2007 04:43
תגובה ל - 5 לך בדוק
בדיוק לכך התכוון מחבר המאמר( מעולה)
חקור,בדוק, השווה והסק מסקנות ! אם מישהו מלמד קבלה ובעצמו אינו שומר שבת-הריהו רמאי ! אם הוא מטיף שאין צורך בקיום המצוות- כי אתה כלומד קבלה - מעל ה"קטנות הללו" - ברח ממנו כי הוא מסית ומדיח מתורתנו הקדושה. מי שמלמד לפי עקרונות בעל הסולם זי"ע, וטוען כי כיום אין יותר משמעות למצוות מעשיות - צריך להוקיע אותו.הגמרא כותבת כי בימות המשיח : " השטן יושב, עטור בטלית ותפילין בבית המדרש ."
(8) דני, 11/1/2006 00:08
פשוט ומעולה
בס"ד
הפשטות בהסבר,הגשת החומר שנחשב קשה,מורכב ועמוק.מוגש ,יפה וטעים ,לפי{פה} המחשבה היום יומית.
ישר כח
(7) שמעון עובד, 9/11/2005 16:34
יש מצב של חשבונית ואח"כ קבלה.
ויש שקודם קבלה ואח"כ חשבונות...
אוראור, 27/4/2020 07:39
ואני חשבתי שרק אני בעניין משחק המילים הזה!.
(6) אריאלה צור, 8/11/2005 06:24
קבלה = פנימיות התורה
הקבלה היא הפנימיות והרוחניות של התורה.
הקבלה לא פילוסופיה, היא דרך חיים.
(5) אסף, 7/11/2005 17:18
אתה משמיץ אחרים שמדברים על הקבלה.
מזהיר מפני רמאים. מדבר על כמה, "קל לראות איך עובדים על אנשים..."
ואני חושב לעצמי, אוקיי. נניח שיש סיכוי שעובדים עלי. בסדר. אני אגביר את הסינון של מה שאני שומע. ואז אני שם לב שאני שומע אותך. ואולי גם אתה עובד עלי?
הייתי רוצה שתיתן לי כלים, אם תוכל, לדעת, למי להאמין ולמי לא. כי אני קצת התבלבלתי פה..
בתודה מראש, ומקווה לתשובה סבלנית,
אסף(:
(4) ג'ולייט, 7/11/2005 14:02
קבלה
הקבלה הוא אכן גדול, ולא משנה מה אומרים אחרים.
השאלה הוא מי מספר ומה הוא יודע באמת...
(3) אנונימי, 7/11/2005 11:49
חוקר מדען....
לא מצאת דוגמא קלה יותר להבנה?
(2) מזי חיון, 7/11/2005 09:38
מעניין
מסקרן..מעניין..מצפה להמשך!
(1) בלול הרצל, 7/11/2005 04:48
נראה לי שהולך להיות מעניין מצפה למאמר השני