שאלה:
במקרה אמיתי שקרה באנגליה, נולדו שתי תאומות סיאמיות, מחוברות בשיפולי הבטן התחתונה. לאחת מהן חסרו הלב והריאות והיא חיה בזכות אחותה. חוות הדעת הרפואית הייתה שלאחות בעלת הלב והריאות יש סיכוי טוב לשרוד באם יפרידו אותה מאחותה, ואם לא – יוותרו לשתיהן רק מספר חדשים לחיות.
לאחות בעלת הלב והריאות יש סיכוי טוב לשרוד באם יפרידו אותה מאחותה, ואם לא – יוותרו לשתיהן רק מספר חדשים לחיות.
הורי הילדות היו קתולים אדוקים אשר האמינו שגורל הילדות צריך להיות מוכרע רק על ידי "רצון האלוקים". הם ערערו כנגד פסק-הדין שהתקבל על ידי בית-המשפט העליון הבריטי להתיר את ניתוח ההפרדה.
מה פוסקת ההלכה היהודית במקרה שכזה?
תשובה:
סוגיות מורכבות כאלו אינן חדשות להלכה היהודית.
בתלמוד (מסכת מנחות, לז ע"א) מוזכר מקרה של תאומים סיאמיים, ולפני מספר שנים, השתמש הפוסק הגדול, הרב משה פינשטיין, במקור תלמודי זה, כדי לפסוק בצורה ברורה וחד משמעית במקרה דומה:
במקרה דומה, הובאו תאומים סיאמיים שזה עתה נולדו לבית החולים לילדים בפילדלפיה. המנתח הראשי של ביה"ח היה ד"ר אברט קופ – אשר אחר כך מונה להיות המנתח הכללי הראשי של ארה"ב.
הברירה היחידה הייתה לבצע ניתוח הפרדה שיגרום למות אחד מהם ויציל את השני. אך התעוררה השאלה המוסרית, האם אין בפעולה שכזו משום רצח?
חוות הדעת הרפואית קבעה שאם התאומים, שהיו להם אברים פנימיים חיוניים משותפים, יישארו מחוברים, ימותו שניהם. הברירה היחידה הייתה לבצע ניתוח הפרדה שיגרום למות אחד מהם ויציל את השני. אך התעוררה השאלה המוסרית, האם אין בפעולה שכזו משום רצח?
הרב ד"ר משה טנדלר תיעד את האירוע:
צוות המונה כעשרים מומחי רפואה המתין לפסיקת הרב פינשטיין. עם חלוף הזמן, החלו הרופאים לגלות סימנים של קוצר רוח, בעודם מחכים להחלטה אותה ראו כהתערבות מובהקת בחייהם הפרטיים והמקצועיים. ד"ר קופ הרגיע את הצוות בהצהרה הבאה:
"השאלות האתיות והמוסריות המעורבות בהחלטה זו מורכבות מדי עבורי. אני סבור שהן מורכבות מדי גם עבורכם. לכן הפניתי את השאלה לרב הגאון מניו-יורק. הוא מלומד ובעל חכמה נדירה ובודאי יידע לפסוק בשאלה זו וכאשר נשמע את תשובתו, נדע גם אנחנו".
לצורך פסיקתו שאל הרב פינשטיין את הרופאים כיצד הם מתכוננים לבצע את הניתוח. תשובתם הייתה: "נציל את תינוק א', ונהרוג את תינוק ב'".
בהתאם לכך הוסיף הרב ובירר האם קיימת אפשרות לבצע את הניתוח בצורה הפוכה, כלומר, האם ניתן להשתמש בכל האיברים הזמינים להציל את תינוק ב' ולהרוג במקומו את תינוק א'?
הרופאים ענו בשלילה: "לא. אנו יכולים להציל רק את תינוק א'".
פסיקתו התבססה על ההלכה היהודית הקובעת שאם אדם אחד מאיים ישירות על חיי השני, אזי מותר לעצור בעד המאיים ("הרודף"), גם במחיר חייו.
בשלב זה, פסק להם הרב שהם רשאים לגשת לביצוע הניתוח. פסיקתו התבססה על ההלכה היהודית הקובעת שאם אדם אחד מאיים ישירות על חיי השני, אזי מותר לעצור בעד המאיים ("הרודף"), גם במחיר חייו. "דין רודף" חל אפילו כאשר האיום על חיי השני אינו נעשה בכוונה, למשל כאשר עובר מאיים ללא יודעין על חיי אמו, חל לגביו "דין רודף" ומותר יהיה לבצע בו הפלה (ר' רמב"ם, הלכות יסודי התורה ה:ה).
ביישמו דין זה על מקרה התאומים הסיאמיים, פסק הרב פינשטיין שמאחר ותינוק ב' משולל יכולת עצמאית לשרוד, הרי עצם קיומו של תינוק ב' מהווה איום על חיי תינוק א'. בכך הפך תינוק ב' ל"רודף על מנת להרוג" (אמנם ללא כוונה), וניתן לומר שלתינוק א' מותר לעצור בעד הרודף אחריו להרגו.
בעולם מודרני הגדוש בסוגיות אתיות כגון "שיבוט", "המתת חסד" וכד' – הופכת אמת התורה לרבת ערך לא פחות מאשר בעבר. ככל שהחברה האנושית נעשית מורכבת יותר, מתעורר הצורך בהנחיה לגבי האופן בו עליה לנתב את דרכה, כשתפקיד היהדות כ"אור לגויים" (ישעיהו מב:ו) מקבל משמעות חדשה ההולכת וגוברת מדי יום.
(17) בתאל מויאל, 5/5/2012 14:38
שאלה:
האם מישהו יוכל לומר לי מהם העקרונות המתנגשים בדילמה?
(16) אנונימי, 10/6/2010 11:15
מדהים!!!!!
מדהים איך ההלכה קולעת בול.........
(15) לירן, 30/5/2010 17:15
דילמה קשה
אני גם חושבת שאם תינוק אחד ישרוד והשני לא אז עדיף להציל אותו. אני עושה על זה עבודה לבית ספר ומעניין אותי לדעת מה היו עושים במקרה שאחד מהם היה מת והשני חי אבל לשניהם היה אותו סיכוי לחיות?
(14) אנונימי, 25/11/2009 11:16
אכן דילמה מסובכת XD
גם אני עושה עכשיו עבודה על זה בבית הספר ודעתי היא שצריך להפריד בין התינוקות כי בין כה וכו החיים קודמים למוות...
(13) מולכו, 22/11/2009 07:44
דעתי בנושא
מצד אחדת אני חושב שצריך להפריד אותםת כי לפחות אחת מהן תיחיה כמו הפתגם "עדיף ציפור אחת ביד, מאשר שניים אל העץ", אן במקרה הזה "עדיף בת אחת בבית מאשר שניים השמים". אבל מצד שני זה לא בסדר להרוג אחת כדי שהשניה תיחיה יותר זמן (וגם זה בספק) זה כאילו להעדיף ילד על פני ילד אחר כי הוא טוב יותר, הוא בריא יותר אז דעתי האישית עדיין לא ברורה לי ממש.
(12) ליאל, 17/6/2009 06:29
.........
כן אני חושבת שצריך להפריד בין כה וכה היו להם כמה חודשים לחיות אז מה זה משנה אם ילדה אחת תמות עכשיו או ששתיהם ימותו עוד כמה חודשים
(11) , 3/3/2009 08:26
באמת דילמה קשה!
אני עושה עכשיו עבודה על דילמות לבי"ס, ובחרתי נושא זה לעבודה.ובשביל הורים זה בטח נורא להגיע להחלטה זו.
(10) דניאל, 24/3/2008 09:43
תאומים מחוברים
אין מה לעשות זה קורה וזה מה שצריך לעשות לפחות אחד ישרוד מי שיש לו סיכויים איותר טובים לשרוד
מה לא??.
(9) סהר, 6/12/2007 13:59
נכון שכולם רוצים להציל את המסכנים הקטנים האלה הבל צריך להציל אחד מאשר כלום אם יש אפשרות להציל שניים אז סבבה נציל שניים אני מאחלת לכולם שהיו בריאים ושאף אחד לט יחלה בזה.
(8) עינב, 1/1/2007 01:48
הסכמה עם שרה
אני מסכימה עםשרה לדעתי זה לא הוגן להרוג את השנייה למרות שזה בכלל לא נכון להרוג אתשתייהן כי היא הייתה אחות של אחת משתכין מה אתם הייתן אומרות על כך אם זה היה קורה לקרוב שלכן היתן מדברות אחר לא...................
(7) גילה, 29/10/2006 11:26
המתת חסד
כתבה יפה ומפחידה כאחד,
(6) אדי, 2/4/2006 09:56
אין מה להגיד..!!
זה פשוט מצב קשה... שאף אחד לא יחווה את זה... :( עצוב לשמוע
(5) שרה, 18/1/2005 08:11
בטח שכן!!!
אני רק רוצה להגיד כתגובה לתגובה של דדי
שזה גועל נפש!!! איך את אומרת דבר כזה???
צריך להציל את האחת ואני בטוחה שהאם מעדיפה שאחת מהתינוקות שלה לפחות יחיו. וגם להזכיר לך ששתי התינוקות הם בדיוק זה... כלומר תינוקות חפים מפשע!!! וכשאת אומרת שעדיף ששתיהן ימותו את בעצם שוללת את זכותה של התינוקת להגיע אי פעם למחשבה הזאת בעצמה!
(4) דדי, 4/1/2005 10:17
אסור בהחלט!!!
עדיף ששתי האחיות ימותו ושאחות אחת לא תראה את מוות אחותה!!!
וגם צריך לחשוב על אמא שלהם איך היא מרגישה במצב כזה!!!
(3) שני, 26/9/2004 13:41
תורה חיה ומחייה-תורת אמת ודינמית
מדהים מה יפה תורתנו ומה כוחה - בעיקר אהבתי במאמר את הפיסקה האחרונה (5 השורות האחרונות)- ישר כוח לרב המערכת על פירסום השאלה ותשובתה.
היום בעולם עקב שאלות מוסריות רבות , מפנים הרבה רופאים שאלותיהן לרבנים יהודים, כיוון שהם יודעים לשתורת האמת שקיבלנו מהקב"ה- יש תשובות-והיהודים כאור לגויים
שוב יישר כוח על האתר - אני מאוד נהנית.
תבורכו בשנה טובה ומבורכת :-)
(2) סמואל נסים, 2/9/2004 11:41
"דין רודף"
כבר בילדותי הועלתה סוגית שניים במדבר ואחד מחזיק בכלי מים. האם לחלק את המים לשניהם ואז ספק אם הם יצלחו לשרוד עד מקום ישוב, או, שנושא כלי המים ימשיך את הדרך לבד ואם יצלח יוכל למשיג עזרה לחברו.
(1) יעל, 29/8/2004 03:50
ידרך ענוים במשפט, וילמד ענוים דרכו.."
התורה היא ספר חוקים. יש תשובה לכל סוגיה.צריך רק לקרוא.