השורש ש.מ.ע משמש לקליטת רעיונות שונים. אם אומרים "שמעתי חדשות" מתכוונים לקליטת המידע מהרדיו. אמא שאומרת לילדים – "תשמעו בקולי" מתכוונת לציות. כל אחד מאתנו מצא את עצמו מנסה להעביר מסר לאחרים, ומגלה שוב ושוב שלא מבינים אותו. במקרה כזה אנחנו אומרים "אתה לא שומע מה אני אומר!" ומתכוונים להבנה. למעשה, השורש ש.מ.ע הוא הבסיס הלשוני למילה משמעות.
כולנו אשמים בזה. כמה פעמים אנחנו חושבים שאנו מקשיבים לאדם השני, ופתאום מגלים שהמחשבות שלנו היו במקום אחר לגמרי?
אם אנחנו רוצים לנהל שיחה אינטלקטואלית, לפני שאנחנו מחליטים אם לקבל רעיון או לדחות אותו, לפני שאנחנו מתחילים להתווכח, לפני שאנחנו קובעים עובדות, לפני שאנחנו מזלזלים, אנחנו חייבים להיות משוכנעים - במאה אחוז - שאנחנו מביעים דעה אובייקטיבית- שכלית, שאנחנו יודעים על מה אנחנו מדברים ולא מביעים בקול רם איזושהי סטיגמה או דעה קדומה שהשתרשה אצלנו.
הדרך השנייה, "בשמיעת האוזן" משמעותה להקשיב בעזרת האוזן. כאשר התורה משתמשת במלה "שמע" כמו ב"שמע ישראל" – היא מבטאת רמה עמוקה יותר של שמיעה – התמקדות, שימת לב, הבנה, והעברה לידי מעשה.
המפתח לשמיעה יעילה היא שמ"ע:
- שמיעה – שמיעת המילים.
- משמעות – הבנת המשמעות.
- עשייה – הבאה לידי מעשה.
______________
הגדרת מושגים
יצא לי פעם לשוחח עם תייר בביקורו הראשון בישראל. הוא נראה מאוכזב.
"כולם קוראים לישראל 'ארץ הקודש'," הוא אמר, "עליתי לצפון, ירדתי לדרום, מצדה... עין-גדי... הייתי בכל מקום – ואני מוכרח להגיד לך: לא ראיתי שום קדושה בארץ הזאת!"
שאלתי אותו: "אההה... נפלא! אם היית בכל הארץ בטוח שראית כמה בּוּפֶפִיסְטִים. עם כמה בּוּפֶפִיסְטִים יצא לך להפגש?"
"סליחה?! מה זה בּוּפֶפִיסְט?"
"לא שאלתי אותך מה זה בּוּפֶפִיסְטִ... שאלתי כמה כאלה פגשת?"
"איך אני יכול לענות אם אני אפילו לא יודע על מה אתה מדבר?!"
"נכון!" עצרתי אותו, "וקדושה? האם אנו יודעים על מה אנו מדברים כאשר אנו אומרים קדושה? האם שאלת את עצמך מהי קדושה? האם קדושה אומרת מלאכים לבנים מרחפים ברחובות? או אולי מזרקות אור בשלל צבעי הקשת פורצות מתוך הסלעים?"
אנחנו זורקים לאוויר מושגים שונים, אבל לעיתים קרובות המחשבה שלנו מעורפלת וחסרת בסיס.
אנחנו זורקים לאוויר מושגים שונים, אבל לעיתים קרובות המחשבה שלנו מעורפלת וחסרת בסיס. אם לא תהיה לנו הגדרה אובייקטיבית, לא נוכל לנהל שום דיון שכלי.
"האם אתה אדם טוב?"
"ודאי שאני טוב! למה אתה מנסה להעליב אותי?"
"מצטער - לא התכוונתי לפגוע, אבל אולי תוכל להגיד לי בבקשה, מה זה 'אדם טוב'?"
איך אפשר לענות על שאלה כזאת אם עדיין אין לך הגדרה למושג "אדם טוב"? באותה מידה השיחה יכלה להתנהל כך:
"תגיד, אתה בופפיסט?"
שוב עם השאלות המעליבות האלה! יודע מה – לא! אני לא בופפיסט (הצליל של המלה הזאת לא מוצא חן בעיני), בופפיסט אתה בעצמך!
על פי חכמת היהדות - אם אתה באמת רוצה להיות אדם טוב, אתה חייב למצוא איזשהו קנה מידה, שלפיו תוכל למדוד עד כמה אתה מתקרב למטרה. אי אפשר לסמוך על הרגשת הבטן שלך. לצערנו אנשים יכולים לעשות הרבה מאוד מעשים רעים ו'להרגיש' שהם טובים. אפילו היטלר ימ"ש האמין שהוא עושה טוב לעולם ומנקה אותו מהטפילים היהודיים. אבל הוא טעה טעות איומה!
אם נשאל שני אנשים – האחד ממש רשע, והשני ממש טוב, את אותה שאלה: "אתה אדם טוב?" מי לדעתך יענה ראשון - "כן, בטח!"?
נשאל את הרשע - "אבל אתה פגעת באמא שלך, זה ממש נורא!" והוא יענה - "סליחה אדוני, נראה לי שאתה לא מבין. היא בקשה ממני להוריד את הזבל... היום זה להוריד את הזבל, מחר לרחוץ את הכלים ומי יודע איך זה יגמר..."
עכשיו נאמר לאדם הטוב - "מאוד יפה מצדך, הורדת את הזבל כשאמא שלך בקשה." והוא יענה - "לא שמת לב איזה כפוי טובה אני? ממש פגעתי בה..." לא נכון! אתה לא עשית דבר כזה!" והוא מסביר: "שמת לב איך רטנתי כשלקחתי את השקית ביד? ראית את הפנים של אמא שלי? ראית איך הכאבתי לה?"
רק כשתהיה לך הגדרה אובייקטיבית וברורה, תוכל לבדוק אם, ועד כמה, החיים שלך תואמים אליה. נכון – אנשים יכולים לעוות כל דבר, אבל ככל שההגדרה תהיה ברורה יותר, כך יהיה קשה יותר לטעות.
___________
משחק ה"אני-אתה-הוא"
ב-'48 הדרכים' יש משחק שנקרא: "אני-אתה-הוא". אנחנו משחקים במשחק הזה כל הזמן.כאשר אנו מתייחסים לעצמנו, נח לנו לצבוע את התמונה בצבעים היפים ביותר שאפשר, לגבי אחרים - אנחנו לא רוצים להעליב אותם בפנים, אז אנחנו משתמשים בצבעים אפורים; וכאשר מישהו לא נמצא בסביבה בכדי להגן על עצמו - נצבע אותו בשחור. "אני"-לבן, "אתה"-אפור, "הוא"-שחור.
מכונית שועטת במהירות של 120 קמ"ש, במורדותיה של דרך הררית מפותלת, המכונית נוטה על צדה באופן מפחיד... לצערך, אתה יושב בתוך המכונית. למזלך, החלון סגור ואתה לא עף החוצה...
"סליחה", אתה פונה אל הנהג. "תגיד, אתה לא קצת פזיז מדי?"
"אני? מה פתאום. אני אמיץ - אני לא פוחד משום דבר!"
אם יהיה לך מזל ותישאר בחיים כדי לספר על זה לחבריך, סביר להניח שתגיד: "הבחור הזה פשוט טיפש חסר אחריות!"
הנהג מתייחס אל עצמו כ"אמיץ". בפניו אתה קורא לו "פזיז", בפני אחרים הוא פשוט "טיפש חסר אחריות!"
מה מכל אלה הוא המציאות? מהו התיאור המדויק למשמעות האמיתית של המצב?
אם נמצא קודם הגדרות אובייקטיביות, נוכל לבחון את המצב מבלי שרגשות אישיים יבלבלו אותנו בדרך.
א. "אמיץ" = לוקח סיכון הכרחי לשם מטרה בעלת ערך (למשל לרוץ לתוך בניין בוער על מנת להציל ילד שנלכד בתוכו).
ב. "פזיז" = לוקח סיכון לא נחוץ, לשם מטרה בעלת ערך (כגון ריצה לבניין בכדי להציל את הילד, אך ללא ציוד מגן).
ג. "טיפש חסר אחריות" = לוקח סיכון לא נחוץ, מבלי שתהיה לו כל מטרה חשובה (לרוץ פנימה רק על מנת לראות כמה יפה נראות הקורות הבוערות כשהן קורסות...).
נחזור למכונית בדרך ההררית.
אתה פונה אל הנהג ושואל: "מדוע אתה מסכן את החיים שלנו? מהי בדיוק המטרה החשובה שבשבילה אתה נוסע במהירות כזאת?"
הנהג יהיה חייב להודות שהוא בעצם טיפש חסר אחריות...
זוהי המשמעות של להיות אינטלקטואל. לתת לראש שלך להוביל, במקום להמשיך ולהיגרר בעקבות "הרגשות" לכל מיני כיוונים. אם לא תיתן לראש שלך את המושכות, תישאר תמיד תקוע ברמה של: "אני אמיץ, אתה פזיז והוא טיפש חסר אחריות". הדרך השניה "בשמיעת האוזן", עוזרת לנו לגלות את המשמעות האמיתית בכל מצב ומצב.
___________
נחזור לבסיס
נתחיל בבסיס - חשוב על מושג שבו אתה משתמש כל הזמן, עקרונות שעל פיהם בנית את חייך. אל תשתמש במילים לפני שמצאת את הגדרתן. תופתע לגלות כמה הנחות הנחת לגבי רעיון מסוים, ועד כמה ההנחות האלה עיצבו את חייך.
אתה מאמין ב"סובלנות". למה אתה מתכוון בזה? אתה מאמין ב"צדק"? "אמת"? "אהבה"? "חופש"? "הגינות"? הגיע הזמן שתשאל את עצמך: "מה המשמעות האמיתית של הרעיונות האלה?" במיוחד אם מדובר ברעיון בסיסי שמעצב את השקפת החיים שלך, הגיע הזמן שתברר מהי משמעותו האמיתית!
בחירה חופשית היא הבחירה בין מה שאתה "רוצה" לעשות, לבין מה ש"מתחשק" לך לעשות.
ניקח לדוגמה את רעיון הבחירה החופשית. היהדות טוענת שבחירה חופשית היא הבחירה בין מה שאתה "רוצה" לעשות, לבין מה ש"מתחשק" לך לעשות. למשל - אם פגעת במישהו אתה יודע שאתה רוצה להתנצל. אין ספק, זהו הדבר הנכון לעשות - להתנצל ולהשלים. אבל לא מתחשק לך לעשות את זה, כי זאת פעולה מביכה ולא נעימה.
בדרך כלל אנשים לא בוחרים לעשות רע מתוך ההכרה - "רע, אההה...! אני רוצה להיות רע ולגרום לסבל...!" לא. אנו בוחרים ברע משום שלטווח קצר, הוא מכאיב פחות, ויותר נוח להסתדר איתו במצבים קשים. אנחנו עושים מה שמתחשק לנו לעשות, משום שזוהי הדרך הקלה יותר.
עכשיו, כשההגדרה ברורה, נעביר אותה לחיי היומיום שלנו. אתה רוצה להצטיין בלימודים? בטח! אבל לא בא לך לטרוח לשם כך. מתחשק לך לדחות את הטרחה, לעכב ולהדחיק את הנושא.
"מי אמר שאני רוצה להצטיין, מספיק לי להיות ממוצע."
"באמת? אתה רוצה להיות סתם עורך דין בינוני?"
"בעצם לא. אני רוצה להצטיין, אבל לא עכשיו."
"למה לא עכשיו?"
"אל תהיה נודניק - פשוט לא בא לי עכשיו..."
האם יש לך מטרה? אתה יודע שאתה יכול להגיע אליה, אבל הדרך כואבת מדי? תחליט שאתה רוצה להגיע ואז שום דבר לא יוכל לעצור אותך. זו המשמעות האמיתית של שימוש בבחירה החופשית.
דיון אובייקטיבי
לפעמים אנחנו אפילו לא שמים לב - אנשים מסוגלים לדבר במשך שעות, ולא להבין על מה הם בעצם מתווכחים.
בית הלל ובית שמאי ידועים ככאלה העומדים משני צידי המתרס בסוגיות שונות בספרות התלמודית. הם התווכחו כמעט על הכול, וראו את העולם מנקודות מבט כמעט הפוכות. לדוגמה: בית הלל אומר שעלינו להדליק נר חנוכה אחד בלילה הראשון, ולהוסיף עוד נר בכל אחד מהלילות שבאים אחריו. בית שמאי, מצד שני, פוסקים להדליק שמונה נרות בלילה הראשון, ואז להחסיר נר בכל לילה נוסף. בדיוק ההפך!
ההלכה היהודית צועדת בעקבות בית הלל. מדוע? משום שבכל אי הסכמה, בית הלל תמיד הציגו קודם את דעת בית שמאי, ורק אחר כך את עמדתם האישית. בדרך זו קבע בית הלל את סברתו בצורה אובייקטיבית יותר, כשהוא משקף אמת שנמצאת היכן שהוא באמצע. זו הסיבה שההלכה היהודית צועדת בעקבות בית הלל.
בפעם הבאה שבה תמצא את עצמך נתון בויכוח, הטה את אוזנך ותן לעצמך לשמוע.
בפעם הבאה שבה תמצא את עצמך נתון בויכוח, הטה את אוזנך ותן לעצמך לשמוע. אל תקלוט שום דבר כמו שהוא נשמע בהתחלה, אפילו אם נראה לך שאתה מבין למה האחרים מתכוונים. נסה להבין את המסר הנסתר. לעיתים קרובות מאוד הויכוח מתנהל על דבר שונה לחלוטין ממה שנראה לעין במבט שטחי.
בכדי להבין את משמעות הדברים, אל תתעסק בהכנת התגובה שלך, בזמן שהאדם השני עדיין מדבר. תמשיך לשאול "מה?", כך תוכל לגלות שתמיד יש רובד עמוק יותר מזה הנראה לעין. אם אתה מתווכח עם חבר בקש ממנו להסביר מה שאתה אומר, אחר כך תגיד אתה מה הוא אומר. בדרך הזאת תוכלו לפחות להיות בטוחים שאתם מתווכחים על אותו הדבר...
כשאתה מבין את הרעיון שעליו נסב הויכוח, השקע עוד מאמץ קטן וחזור עליו במילים שלך. נסה להשתמש ברעיונות משלך על מנת להציג את הנקודה הבסיסית בדבריו של השני. זוהי דרך מצוינת לבחון עד כמה בעצם הבנת את המסר של חברך, והיא תעזור לך לזכור ולהפנים אותו.
נקודות סיכום לדרך השנייה
- הקשבה ושקט תלויים זה בזה (משמעות המלה "הסכת" היא הקשב וגם שתוק).
- נסה לקלוט את התמונה כולה באופן נכון, במיוחד כאשר אתה מעורב רגשית.
- אל תיפול למלכודת של "אני-אתה-הוא".
- ללא הגדרות ברורות, אתה עלול לרמות את עצמך, ולחשוב שהחיים שלך הם "החיים הטובים".
- ביהדות טמונים כלים בעלי עוצמה רבה לחיים. בדוק היטב אם אתה מצליח להגיע למשמעות העמוקה ביותר.
- אין טעם להתווכח, אם אתה לא בטוח על מה בעצם אתה מתווכח. אין טעם ללמוד, אם אתה לא יודע מה למדת. אין טעם לפעול, אם אתה לא יודע מה ברצונך להשיג.
- זכור - אם תשתמש באוזנך לשמיעה אפקטיבית לאורך שארית חייך – תהיה עשיר!
(42) עבאס עבאס, 24/1/2014 17:38
אני מוכן לשמוע ולחיות בכל מצב כל עוד אני במנחת
48 דרכים הדרכים חלק גדול מהמנחת . 48 דרכים שש מצבות התמידיות של הרב נוח וינבירג ז"ל כל המנחת לדעתי
(41) גאיה, 12/12/2011 20:26
הגדרות..
מאמר מעניין, אך יש לי שאלה לשאול, כתוב : " או שאתה יודע לשם מה אתה חי, מה אתה רוצה, ממה אתה נהנה... או שאתה חי כמו רובוט. לשם כך אנו זקוקים להגדרות, הן מספקות לנו את המבט הברור על החיים, הן נותנות לנו בהירות." האם נתינת הגדרות לא מצמצמת את זווית הראייה שלנו על העולם? לפי דעתי נתינת הגדרות היא עוד דרך "לברוח" מהמשמעות הסופית, משום שלרוב הגדרה היא בעצם תווית בעיני האדם הבוחן... האם אני צודקת?
(40) אילנה, 11/7/2011 07:16
פשטות נוקבת . תודה לרב וינברג
שטרח להעביר את 48 דרכים לחכמה בצורה שגם אני אוכל להבין והלוואי להפנים ולישם. קראתי את חלקם של המאמרים כבר לפני מספר שנים ולא טרחתי בכלל להתיחס ברצינות. חבל לי שרק כעת נזכרתי לחזור ולנסות ליישם. תודה רבה מכול הלב לרב נח ויברג , יהי זכרו ברך.
(39) זאודיטו, 26/1/2011 16:27
זה אחד המאמרים הכי חמודים שקראתי, פשוט לקרוא להפנים וליישם תודה.
גיא ד, 16/4/2011 08:25
פשוט ללמוד וליישם
פשוט ללמוד וליישם!
(38) , 28/7/2010 19:20
מקסים! למעשה המאמר מדבר על העת על הכרה:דע מה ומדוע אתה פועל,ואיך אתה מבצע את מטרותיך.מאמר ספציפי זה דיבר בעיקר על שיקוף.מאמר מעולה!!!!!!
(37) ממתי, 26/7/2010 20:29
להיות בינוני
זה להיות רע?
ירין, 14/9/2012 15:28
הוא לא התכוון לזה
הוא הסביר את המושג - בחירה חופשית, שזו האפשרות לבחור בין מה שמתחשק לך לבין מה שאתה רוצה לעשות ונתן דוגמא לבחירה חופשית בין טוב ורע. ואז חזר למושג של בחירה חופשית ונתן דוגמא על להיות בינוני
(36) לא יהודי, 26/6/2010 18:14
מדהים
שלום רב אני לא יהודי ובכל זאת התענינתי באתר בדרך חיפוש על נושאי הקבלה , אני רואה ביהדות לא רק כדת אילה כמורה דרך לחיים פשוט נית ללמוד הרבה . אני עוד אשיג את המטרה שלי , ונגיע בסוף בע"ה למושג שנקרא " עם ישראל חי" והפעם עם ישראל הינו כל אזרח במדינה ובתנאי שמתגאה במדינה שבה הוא חי, וכל מי לא כך לא יחשב מעם ישראל אפילו שנולד להורים יהודיים
(35) אנונימי, 14/1/2010 08:30
מדהים!
מדהים!
(34) אנונימי, 11/7/2009 22:40
פשוט מדהים!
נהנתי מאוד ממה שקראתי. רשום כמו שצריך הכל מובן מסוגנן כמו שצריך ישר כוח וכל אילו שאינםם יודעים לפרגן.. אני יטפל בהם (; תודה!
(33) אלמוני, 20/5/2009 12:48
יישר כוח
מרתק וכל כך נכון
(32) ניצי, 15/5/2009 14:08
חיי הולכים להשתנות
אני רושמת לעצמי את הנקודות החשובות.
אתה כל כך חכם ומעמיק ומעניין.
חיי הולכים להשתנות.
תודה (:
(31) אברהם, 3/1/2009 16:18
למה ש48 הדרכים , לא יהפכו לספר ?
אני בטוח שהוא יהיה לרב מכר . . .
(30) שלום, 9/12/2008 08:59
תודה רבה
כל הכבוד לך
(29) אחת, 31/8/2008 06:12
מאוד מענין ויפה
המאמר מנוסח ברמה גבוהה וכן גם קלילה פה אחד,המאמר לימד אותי הרבה גם בחיים האישיים שלי ונתן לי מבט נוסף על כל דבר שאני שומעת,וכן איך להגיב על דברים כאלו
תודה רבה! שווה קריאה!
(28) יהודית, 3/8/2008 06:30
נפלא
"דברי חכמים בנחת נשמעים"
המאמר מועבר בצורה יעילה וברורה
(27) אורנה, 30/4/2008 06:43
לאילן,
קווה לטוב זה תמיד טוב!!!
(26) אורנה, 29/1/2008 08:28
תודה
מאמר מועיל ...
(25) אורלי, 11/11/2007 21:36
השורש ש.מ.ע
אהבתי את הפירוש בתוך המאמר לאותיות ש.מ.ע
יש פירוש נוסף שאני מאוד אוהבת ולהלן הוא:
ש- האות הראשונה של תפילת שחרית, ושל רבי שמעון בר יוחאי
מ- תפילת מעריב, ורבי מאיר בעל הנס
ע- תפילת ערבית ורבי עקיבא
וכמובן "שמע ישראל,,,"
(24) עליזה, 5/11/2007 18:25
הנקודות לסיכום ממוקדות, וכמו שאומר המאמר מה אתה עושה "עכשיו כשאני מבינה מה בעצם אני אמורה לעשות" להמשיך ולקרוא להמשיך ולהתעשר בידע הרב ולהעביר לבניי.
(23) אילן, 3/11/2007 03:53
מאד מעניין
קראתי הכתבה פעמיים ונהנתי מאד.נקודות חשובות שכולם יודעים אותם אבל ברגע ובזמן הנכון הם מקבלים משמעות חזקה יותר.ליישם אותם קשה יותר מההבנה.אני אשתדל ליישם אותם ולקוות לטוב.
(22) רות, 28/9/2007 14:43
הקשבה
נהניתי מאוד מקריאת המאמר,
הלוואי ויהייה קל ונעים ליישם כמו שקל ונעים לקרוא.
אם הייתי יכולה לחיות את המילים האלה בתוך הזוגיות שלי
אני מאמינה שהיינו זוכים לשלום בית.
(21) רונית, 19/5/2007 17:05
פשוט תודה
(20) משה עמר, 14/4/2007 11:20
הקשבה מובילה לחכמה
אין ספק שהקשבה מלאה ועמוקה מובילה לעולמות חבויים, תודה על שהעשרת את עולמנו במאמר מופשט וברור כל כך
יישר כח
(19) רפול, 7/4/2007 12:05
לשמוע-להקשיב יחי ההבדל הגדול.
95 אחוז מבני אדם שומעים,5 אחוז מקשיבים ומודעים לסביבה.
כמעט בכל רגע אנחנו מוקפים בשטף של מידע. האם אנחנו באמת מבינים מה שאנחנו שומעים? אולי אנחנו מפספסים את המשמעות העיקרית?
כן כפי שכתבת נכון ואנוכ כתבתי בהתחלה-בנ אדם מפספסים בגדול את הרגעי בחייהם.
מסכים בכל רמ"ח אברי
(18) הדס, 27/3/2007 12:36
כל הכבוד לכם
סדרת המאמרים הזו היא נפלאה, מעשירה ומעוררת השראה! ישר כוח!
(17) אבי, 11/2/2007 14:30
תגובה לכתבה 2
סוף הדרך אני נהנה...
(16) רוני, 9/12/2006 18:26
תודה
תודה רבה
(15) אלעד, 24/7/2006 13:56
אהלן אהלן
עד כה קראתי את שני המאמרים הראשונים.
שני המאמרים היו מעניינים מאוד, שני דברים יחידים קופצים לעיני מפעם לפעם, גישת ה"עשה ואל תעשה", שלדעתי לא מתאימה ואף סותרת רעיונות מתוך המאמר, כמו אובייקטיביות, רעיון זה של המאמר נכון כנראה לכותבו ויכול להיות שלרבים אחרים, אך זהו רעיון, ולא תורה כתובה.
(14) לאה, 23/7/2006 16:15
הקשבה אפקטית-מאמר
אני רוצה להודות לכם, המאמר מאוד יפה..
מאוד מענין!!! הוא שינה וגם פיתח לי את החשיבה...
תודה
(13) חיה, 16/2/2006 07:17
חוכמה
אהבתי נותן חומר למחשבה , אבל הזכרון הוא המוקש של החיים.
(12) שוהם, 26/12/2005 16:14
א מ ת
ברצוני לעניין את שאר הקוראים,שהדרך בה מסופרים רזי התורה,זה פשוט מדהים.הדרך שבה הרב נוקט, היא לשכך את האוזן, ומי שבאמת חשקה נפשו לדבריי אלוקים חיים, גשו ישר למקור, אבל לא בהכרח תבינו את ההקשים. ברצוני לחזק את ידיו של כבוד הרב, ןחשוב מאוד לציין שאני אדם חילוני.
בגדול, אחריי קריאה מרובה של המון ספרים מתחומים שונים, פסיכולוגיה, ענייני המוח והתת מודע, יש כאן הרבה יותר ממה שאתם מסוגלים להבין, מבחינה לוגית.
ישר כח
(11) מיכאל, 1/11/2005 12:22
תודה
עד לפניי שנתיים דברים ורעיונות אלה,היו בראש מעיניי,ויוסמו בחיי.
אך לצערי בתקופה זו בחיי אני מרגיש שאם המיים זה רוחניות, אז אני בלב המידבר,תקועה...אבל בכול זאת דברך מגעים ונוגעים כמו טל,מרעננים וקצת מעירים.
אך תמיד אשאוף ,לשוב הלאה, ולדעת לשתות ולרוות , ממלים כשלך! מיכאל
(10) מון, 8/8/2005 15:55
48 דרכים
מעניין מאוד, ממוקד, פותח את המחשבה ואת הלב להבין שמשמעות החיים תלויה במשמעות שאנו נותנים להם ושזה בידיים שלנו. תודה.
(9) אנונימי, 18/7/2005 23:39
תודה
תודה
(8) אנונימי, 5/5/2005 17:53
מאד מעניין ומעשיר
קראתי את שני המאמרים הראשונים והם מתוקים יותר מדבש
(7) נטלי, 14/12/2004 06:30
תגובה למאמר
המאמר יפייפה ואפשר ללמוד ממנו המון !
יש בו המון "טיפים " לחיים טובים יותר...
אין ספק שאת/ה אדם חכם
(6) רבקה, 19/10/2004 15:18
48 דרכים לחכמה וכו'
מ ש ע מ ם, ארוך מדי, ולא ממוקד,
(5) רות וידאל, 30/4/2004 03:49
"אזנים קדושות"
אנא תן לי אזנים קדושות , שלא אשמע שום דיבורים אסורים ודיבורים בטלים , עזור לי לשמוע שיעורי תורה ,
יהי רצון שאשמע לעצות הצדיקים ולא אהיה חכמולוג...
(4) ליאת, 29/4/2004 01:26
מצויין
זה מה שהייתי צריכה.
קראתי והפנמתי כל מילה.
אתר מעולה-יישר כח.
(3) רותם חזן, 11/1/2004 08:52
מצד אחד הכתבה מאוד מעניינת ומשכילה אבל מצד שני אתה הכנסת דברים שלא כל כך קשורים אני השתדלתי לקרוא עד הסוף אבל אני מצטער להגיד לך שיש חלקים שפשוט לא קשורים לנושא הכתבה ולכן זה קצת משעמם
(2) אסי, 16/12/2003 11:26
תגובה למאמר
שלום
המאמרים מחדדים
את המחשבה פותחים את העינים לראיה
צלולה של הדברים
אך אני לא מצליח להיות מספיק ממוקד
על מנת להגיע ליישום
(1) שרון, 21/8/2003 00:00
תגובה למאמר
שלום .
קראתי את שני המאמרים ונהנתי מהפשטות
של החכמה .
אשמח לקבל את שאר המאמרים .
תודה רבה.
עלו והצליחו.
שרון.