רשימת תפוצה
האתר בעבודות תחזוקה מצטערים על אי הנוחות הזמנית, נשוב בקרוב!

פסח

מצות – מדריך מקוצר

כ״ח באדר ה׳תשס״ד כ״ח באדר ה׳תשס״ד 21/03/2004 | מאת אברהם רינת

כולנו מכירים אותן – מרובעות או עגולות, שטוחות, יבשות ומחוררות. יש מי שקשה לו להיפרד מהן ויש מי שבקושי מצליח להחזיק מעמד שבוע. קבלו את... המצות!

כולנו מכירים אותן – מרובעות או עגולות, שטוחות, יבשות ומחוררות. יש מי שקשה לו להיפרד מהן ויש מי, שבקושי מצליח להחזיק מעמד שבוע. יש שנזהרים להרחיק אותן ממים ונוזלים אחרים ויש שאופים מהן עוגות, שורים בנוזלים, מבשלים ומטגנים – ואם עדיין לא ניחשתם, אלו הן...המצות!

מהן מצות? כיצד מכינים אותן וממה צריך להיזהר בזמן הכנתן? על כך בקיצור נמרץ במאמר הבא.

  • מצוות אכילת מצה – מצווה מן התורה לאכול מצה בליל הסדר. בשאר ימות החג אין חיוב לאכול מצות, אולם אכילת חמץ אסורה (בשבת יש לאכול שלוש סעודות עם לחם והלחם בפסח הוא כמובן מצה).

  • מצת מצווה – את המצות שאוכלים לשם קיום המצווה בליל הסדר, צריך להכין לשם מצווה. מצות אלה נאפות על ידי יהודי מעל גיל בר מצווה. בכל שלב בהכנתן, אומר מי שמכין את המצות "לשם מצוות מצה" (שאיבת המים, לישת הבצק וכו'). פוסקים רבים סוברים, שמסיבה זו צריך להכין את המצות באופן ידני (מצות עגולות) ולשם מצווה, פוסקים אחרים לעומת זאת מתירים ולעיתים אפילו מעדיפים, שימוש במצות שנעשו לשם מצווה בעזרת מכונה (מצות מרובעות).

  • ממה מכינים קמח למצות? – את המצה צריך להכין דווקא מאחד מחמשת מיני הדגן שמסוגלים לתפוח (ולהיעשות חמץ): חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון וכוסמין (לא מדובר בגרגרים המשולשים שנקראים היום כוסמת).

  • מצה שמורה – "ושמרתם את המצות" (שמות יב, יז) – בליל הסדר צריך לאכול "מצה שמורה" (יש המקפידים לאכול מצות כאלה בכל החג). מצות אלה עשויות מחיטה, ששמרו עליה היטב על מנת שלא תבוא במגע עם מים (משעת הקציר, או בזמן הולכתה לטחינה).

  • טחינת הקמח – חום גורם לבצק להחמיץ מהר יותר. כאשר טוחנים את הקמח הוא מתחמם מהחיכוך ולכן נוהגים לטחון אותו רק יום או יומיים לפני הלישה.

  • מים שלנו – מאותה סיבה נוהגים להשתמש ב"מים שלנו" (ובעברית של ימינו – מים 'שישנו'). שואבים מים אלו לפני שקיעת החמה, בשעות בין הערביים. את המים מסננים, מניחים להצטנן בכלים מכוסים במשך לילה שלם (לפחות 12 שעות) ורק אז משתמשים בהם עבור המצות. הטוב ביותר הוא לשאוב מים מבאר מכוסה (שהשמש אינה מחממת את מימיה). נזהרים שלא לשמור את המים בכלים שהיו בהם קודם דבש, מיצי פירות או דברים חריפים (אפילו אם הם כשרים לפסח), משום שחומרים אלה גורמים להחמצה מהירה.

  • אפיית המצות – את המצות אופים בתנור של אש (במידה ומעונינים להשתמש בתנור שנאפה בו חמץ, יש לברר היטב כיצד להכשירו).

  • מקום להכנת העיסה – גם בתהליך הכנת העיסה נזהרים מאוד מחום. את הבצק לשים בחדר צונן, שהשמש לא מאירה לתוכו.

  • מה מכילה העיסה? – הבצק שממנו מכינים את המצות מכיל מים וקמח בלבד. הוספה של חומרים אחרים עלולה לזרז את תהליך ההחמצה.

  • כמה עיסה מכינים בכל פעם? – עיסה שלא "מתעסקים בה" עלולה להחמיץ במהירות. לכן יש להכין כמויות קטנות של עיסה בכל פעם – כמויות שמאפשרות ללוש את הבצק כולו. מסיבה זו מקפידים שלא להשאיר את הבצק "עומד" אפילו לרגע אחד.

  • כיסים של קמח – נזהרים שלא יישארו בעיסה "כיסים" של קמח, שעלולים להחמיץ אחר כך בבואם במגע עם נוזלים.

  • קמח ומים – נזהרים להרחיק את הקמח מן המים, כדי שאבק הקמח שבאוויר לא ייפול אל תוך המים ויחמיץ. כיום מניחים את המים בחדר אחד ואת הקמח בחדר שני. בחדר שלישי מבצעים את תהליכי הלישה, הרידוד וניקוב החורים ובחדר רביעי נמצא התנור, שבו אופים את המצות.

  • כמה זמן? – כל תהליך הכנת המצות (עד להכנסתן אל תוך התנור הלוהט) צריך להיעשות בתוך 18 דקות. לאחר מכן, מנקים היטב את כל המשטחים והכלים ומסלקים כל פירור שנותר, לפני שניגשים להכנת העיסה הבאה בתור.

להרחבה נוספת: קיצור שולחן ערוך, סימנים קח – קי; שולחן ערוך ו"משנה ברורה" סימנים תנג – תסב

מאמרים נבחרים

1 2 3 576

Donnez du pouvoir à votre voyage juif

Inscrivez-vous à l'e-mail hebdomadaire d'Aish.com

Error: Contact form not found.

הצטרפו לניוזלטר השבועי

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram דילוג לתוכן