רשימת תפוצה
האתר בעבודות תחזוקה מצטערים על אי הנוחות הזמנית, נשוב בקרוב!

ראש השנה ויום כיפור

לגשר על הפער

י״ט באלול ה׳תשע״א י״ט באלול ה׳תשע״א 18/09/2011 | מאת אדם ג'יקובס

לא פשוט לממש למעשה את הרצונות שיש לנו בתאוריה. איך לחיות את העקרונות החשובים לנו בשנה החדשה?

אני יכול להביא 99 מתוך 100 איש להבין ולהודות בכך שרכילות היא דבר רע. ובכל זאת, אני יודע שאילו הייתי שואל את 99 האנשים האלה, 98 מתוכם היו מודים שהם בכל זאת מרכלים באופן שגרתי.

אנחנו יכולים להביא את רובה הגדול של האנושות להכיר מכל בחינה בערכם הגדול של אלטרואיזם והתחשבות בזולת, אבל בסופו של דבר, בהעדר התמדה, החלטיות ומסירות יוצאות דופן, רובנו לא נחיה את העקרונות שלנו במלואם. לכן אנחנו פוגשים מדריכי נישואין שלא מסוגלים לשמור על מערכות היחסים של עצמם, יועצים שחייהם האישיים נראים כמו תאונת רכבת, ומדי פעם אפילו מנהיג רוחני שחיי היומיום שלו ממש לא רוחניים.

אולי הם נאמנים מאוד לרעיונות... אבל רק מבחינה אינטלקטואלית, ותהום גדולה פעורה אצלם בין הראש לגוף.

ההיסטוריון פול ג'והנסון כתב ספר מקסים בשם "אינטלקטואלים", שעוסק בתופעה הזאת. בספרו הוא משרטט את הפילוסופיות של מספר אנשי רוח חשובים מהתרבות המערבית (רוסו, מרקס, טולסטוי וכד'), ואחר כך מתאר כיצד נראו חייהם בפועל. למותר לציין שההתאמה בין חיי המעשה לתיאוריה לא בדיוק מרשימה. את מרקס לדוגמא, לא כל כך עניין לפגוש אנשי פרולטריון אמיתיים (אלא רק לכתוב עליהם). הוא בילה את רוב ימיו במסבאה בלונדון, כשהוא צובר חובות ומתייחס לאחרים בצורה עלובה להפתיע. רוסו כתב מקסים על "האמנה החברתית" ובכל זאת היו לו ילדים לא חוקיים בהם הוא סירב להכיר, חובות מהימורים והרבה בעיות בינאישיות אחרות. האם הם האמינו במה שהם כתבו? בהחלט. אבל לחיות את התיאוריה, זה כבר סיפור אחר לגמרי.

האם הם האמינו במה שהם כתבו? בהחלט. אבל לחיות את התיאוריה, זה כבר סיפור אחר לגמרי

היהדות טוענת, ששורש הביטחון העצמי הוא שהפנימיות שלנו דומה לחיצוניותנו. מי שתוכו כברו - שמתנהג בהתאם למה שחשוב לו - מרגיש טוב עם עצמו וערכיו מכים בו שורש עמוק יותר. לעומת זאת, מי שמתנהג בניגוד למה שהוא מעריך כנכון וטוב, מרגיש צבוע והשמחה נעדרת מחייו.

אחת מ-48 הדרכים להשגת חכמה, המפורטת בפרקי אבות, היא ללמד. סיבה אחת היא, שכדי שנוכל להביע רעיון ולהסביר אותו טוב לאחרים, עלינו ללמוד אותו קודם היטב בעצמנו. סיבה אחרת היא שהלימוד לאחרים מאלץ אותנו להיות נאה דורשים ונאה מקיימים – פשוטו כמשמעו. בשנה שעברה התחלתי למסור סדרה בשם "שלוט ברגשותיך", שמדריכה את המשתתפים להבין טוב יותר את רגשותיהם השליליים ולשלוט בהם באופן יעיל. התחלתי להגיש כמו רמאי שמספר לאחרים איך להתנהג ולא בדיוק עושה את זה בעצמו. פתאום מצאתי את הכוח שידחוף אותי לעבוד ברצינות על שליטה ברגשותיי, וככל שהייתי יותר עקבי, ככה הרגשתי טוב יותר עם עצמי, הן כאדם והן כמורה.

ראש השנה ממשמש ובא. וכשהעלים מתחילים להחליף את צבעיהם והחצבים לפרוח, התורה מלמדת אותנו שזה הזמן להתחיל להתבונן פנימה. זה הזמן להתחיל לערוך תוכנית לשנה החדשה - תוכנית שתחזק את השלמות והאמיתיות שלנו.

להלן מספר עצות מעשיות:

  • השיגו בהירות: הקדישו שעה כדי לעשות לעצמכם אבחנה כוללת, ולגלות באילו נקודות אתם לא עקביים. בטור אחד פרטו את ההתנהגויות והערכים שאתם מוקירים, ובטור מקביל, תנו לעצמכם ציונים בין 1 ל-10, עד כמה התנהגותכם החיצונית תואמת את ערכיכם הפנימיים.
  • צמצמו: בחרו תחום אחד להתמקד בו, וערכו רישום יומיומי כיצד אתם מתקדמים. חצי מהעבודה היא להגיע למודעות (באותו הרגע) שאנחנו עושים דבר שאנחנו לא רוצים לעשות. ואז, כמו שמשפרים ביצועים בטניס, אנחנו צריכים ללמוד שוב כיצד להגיש נכון. משהו בתוכנו מתנגד לכך, ואנחנו צריכים להשקיע המון תרגול כדי להתמקצע. כאן נכנס תרגול שרירי הבחירה החופשית שלנו. התנגדו באופן מודע לפיתוי להתנהג כמו שתמיד התנהגתם, ואז עקבו אחר התקדמותכם.
  • בקשו עזרה: ראש השנה הוא היום שבו אנחנו מבקשים מא-לוהים "לחדש איתנו חוזה לשנה נוספת". זה היום המתאים לקבל על עצמנו תוכנית עסקית חדשה, ולהראות לא-לוהים שאנחנו מתכוננים ברצינות ל"ראיון" איתו. זוהי דרך מצוינת ויעילה להתחיל את השנה החדשה בהילוך גבוה.

מאמרים נבחרים

1 2 3 576

Donnez du pouvoir à votre voyage juif

Inscrivez-vous à l'e-mail hebdomadaire d'Aish.com

Error: Contact form not found.

הצטרפו לניוזלטר השבועי

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram דילוג לתוכן