לחצו כאן בכדי לעבור ישירות למתכונים
אין כמו ניחוח של חלה טרייה, חמימה וריחנית שזה עתה יצאה מהתנור, לשבור מחסומים ולקרב לבבות. ואין זה משנה אם אתה שומר מצוות או לא, לחלה של שבת כבר מזמן יש אוטונומיה משל עצמה. היא – שייכת ל-כ-ו-ל-ם. וככזו, אפשר לרכוש אותה בשלל גדלים וטעמים, מתוקה וחצי מתוקה, משפחתית או אישית, עם שומשום או פרג. איש איש והעדפתו, משפחה ומשפחה והרגליה. תוכלו למצוא אותה, כבר בבוקרו של יום השישי, ממלאה וגודשת את ארגזי הקרטון במכולת השכונתית, רק תבואו ותקנו.
אבל, אין להשוות כלל וכלל בין החלה התעשייתית הקנויה, לחלת השבת הנאפית בבית. חלה ביתית, שמקבלת טיפול אישי ומסור מרגע הלישה, דרך ההתפחה, הקליעה המוקפדת והאפייה. חלה שכזו, היא משהו אחר לגמרי.
אני זוכרת את השבתות הראשונות שלי, ואת המפגש הראשוני עם החוויה המדהימה הזו, הקרויה – חלה מאפה בית. נהגתי להתארח אצל משפחות שונות, בסעודות השבת וכמובן שזו הייתה חגיגה של טעמים וריחות. אבל, גולת הכותרת ללא ספק, היו החלות. הן הוגשו לשולחן בזוגות, כשמבטי האורחים עוקבות אחריהן בערגה וכוסו בעדינות בכיסוי החלה המעוטר. בעל הבית ברך "המוציא לחם מן הארץ" ובצע מהן לכולם. לחתיכה שהגיעה אלי, טבולה במלח, היה טעם גן עדן. לעסתי אותה בחשק והתענגתי על המרקם האוורירי. טבלתי אותה בציר הדגים ובטחינה ונמלאתי התפעלות, על אספקת החלות הברוכה, שהמשיכה להישלח אל השולחן.
מאז זכיתי לטעום אינספור חלות מאפה בית וחלקן אף אפיתי בעצמי. ולמרות שמרכיבי החלה די חוזרים על עצמם (בכולן כמעט יש קמח, שמן וביצים), בכל זאת בכל בית יש לחלה טעם ומרקם שונה. לכל בעלת בית ישנו הטיפ המיוחד רק לה וכל אחת מייחסת את הצלחת החלה למשהו אחר: אחת מהן קמה באשמורת הבוקר של יום שישי וכבר בארבע לפנות בוקר מתחילה בהכנות. אחרת נוהגת לומר פרקי תהילים בעל-פה, בזמן הלישה. מישהי אחרת, מייחסת זאת ללישה המרובה שלה וכן הלאה.
איך שלא יהיה, המתכון הבטוח ביותר להצלחה (ולא רק בענייני חלות), הוא כמובן קדושת השבת. תוכלו להתחיל כבר השבוע, להסב לשולחן עם כל בני המשפחה ולערוך את הקידוש, כשחלה טרייה וטעימה מפארת לכם את השולחן.
שבת שלום!
טבלת המרה בין שמרים יבשים לטריים
החלה הכי מדהימה שאכלתי מימי, היא של חברתי המחוננת שרה-תמנה שילוביצקי. מלבד היותה מושכת בעט (ראו מאמר "מי מזיז את היד שלי"), היא גם בשלנית מדופלמת. החלות שלה יוצאות פשוט נהדר. הן טעימות להפליא, רכות, נימוחות בפה וגם נאות מאד בצורתן. לשאלתי איך הן יוצאות לה כאלה מוצלחות היא אומרת, שהסוד הוא בשיר "אשת חיל", שהיא שרה בזמן הלישה, שיר שלדבריה מהווה גם קנה מידה, למשך הזמן המומלץ ביותר ללישת הבצק.
החומרים:
1.5 קילו קמח לבן מנופה
2 ביצים
1.5 כפות מלח
4 כוסות מים פושרים
1.250 קוביות של שמרים טריים
1 כוס סוכר
1 כוס שמן
1 ביצה למריחה על החלה
שומשום
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים עם כף סוכר וכוס אחת של מים פושרים, מניחים לתסיסה במקום חמים למשך כ-15 דקות.
את שאר המצרכים מערבבים ביחד בקערה גדולה. אזהרה: השמרים אינם אוהבים מלח. לכן, מומלץ לשים את המלח בתחתית הקערה, מעליו שאר החומרים ורק לאחר מכן את השמרים. יש להשתדל מאד שבזמן הלישה יהיה כמה שפחות מגע בין השמרים למלח.
כשהשמרים גמרו לתסוס מוסיפים אותם לעיסה ומתחילים ללוש. כשהבצק מתחיל להיות קצת יותר גמיש ופחות נוזלי, שמים אותו בקערה נקיה ומשומנת קלות, מכסים במגבת ומניחים לתפוח במקום חמים. מומלץ ללוש את הבצק מספר דקות כל 45-60 דקות.
לאחר כשעתיים וחצי בערך (תלוי בעונת השנה), ניתן להתחיל להכין את החלות. משמנים קלות את המשטח ומרדדים את הבצק לעלה. מגלגלים לגליל אחיד בגודלו, חותכים לגלילים שווים בגודלם וקולעים לחלות יפות. מושחים את החלות בביצה ומפזרים שומשום, אופים בתנור במשך כ-45 דקות.
*רעיון לחלה: להכין 8 לחמניות. לסדר 7 מהן במעגל בתוך תבנית עגולה ואת השמינית באמצע. יוצאת חלה עגולה ויפה ונתן לבצוע לחמנייה לכל אחד מהסועדים, כמנה אישית.
חלה ללא ביצים
החומרים:
60 גרם שמרים טריים
½ כוס שמן
9 כוסות קמח לבן מנופה
½ כוס סוכר
2 כפיות סוכר
3 כוסות מים
2 כפיות מלח
אופן ההכנה:
בנפרד ממיסים את השמרים עם 2 כפיות סוכר וחצי כוס מים פושרים וממתינים להתססה.
שופכים את הקמח לקערה גדולה ועושים גומה באמצע.
לגומה שופכים 2 וחצי כוסות מים, מלח, שמן, ½ כוס סוכר, ומוסיפים את השמרים.
מערבבים ולשים עד לקבלת תערובת חלקה, שאינה נדבקת לדפנות.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות ומכסים במגבת, עד להכפלת הנפח.
בתום ההתפחה נותנים "בוקס" לבצק ומחלקים ל-9 כדורים שווים בגודלם. צרים "חבלים", קולעים 3 חלות ומניחים להתפחה כ-10 דקות נוספות.
אופים בחום של 180 מעלות כשעה.
חלת בריאות
החלה הזו מבוססת על תערובת של קמח לבן, קמח מלא וסוכר חום או דבש, מה שמעלה את הערך התזונתי שלה בכמה דרגות.
החומרים לחלה קטנה:
2 ביצים
2 כפות שמן
½ 1כוסות קמח לבן מנופה
¾ 1כוסות קמח מלא מנופה
1 כף שיבולת שועל
5 כפות סוכר חום או 2.5 כפות דבש
¾ כוס מים
3/4 כפית מלח
1 כפית שמרים יבשים
לקישוט:
1 חלמון
1 כפית מים
זרעונים מסוגים שונים
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את הסוכר/דבש, השמן, המלח, הביצים והמים.
מערבבים בנפרד את השמרים היבשים ושני סוגי הקמח.
יוצרים גומה בתערובת היבשה ושופכים פנימה את התערובת הנוזלית.
בוחשים באיטיות ומוסיפים עוד קמח משני הסוגים, עד שהבצק מפסיק להיות דביק.
ממשיכים ללוש על גבי משטח מקומח, עד שמתקבל בצק בעל מרקם אחיד וחלק.
בקערה משומנת קלות מניחים את הבצק ומשמנים אותו קלות מכל צדדיו.
מכסים במגבת ומניחים להתפחה במקום חמים, עד שהבצק מכפיל את נפחו (בין שעה לשעתיים וחצי, תלוי בעונה).
ליצירת החלות: מחלקים את הבצק ל-2 כדורים שווים, מחלקים כל כדור ל-3 או 5 חלקים יוצרים רצועות וקולעים לחלות. מניחים בתבנית משומנת מראש.
מושחים בחלמון של ביצה, בוזקים שומשום, קצח או זרעי חמנייה ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני של 180 מעלות צלזיוס כ-35 עד 40 דקות .
חלת פיסטוקים
המליחות העדינה של הפיסטוקים משתלבת נהדר עם המתיקות של החלה ויוצרת חלה מעניינת וחגיגית במיוחד.
החומרים:
1 ק"ג קמח לבן מנופה
2 כפות שמרים יבשים
3/4 כוס סוכר
150 גר' מרגרינה
2 ביצים
1 כפית מלח
½ כוס פיסטוק חלבי, מקולף ומבורר
כ ¾1 כוסות מים פושרים
אופן ההכנה:
בקערה גדולה מערבבים את כל החומרים ומתחילים ללוש, תוך כדי הוספה הדרגתית של המים.
ממשיכים ללוש עד לקבלת בצק רך, גמיש ונוח לעיבוד.
מחלקים את הבצק ל-6 חלקים ויוצרים 6 "נחשים" שווים בגודלם.
קולעים 2 חלות ומשהים לתפיחה במקום חמים, עד להכפלת הנפח.
כאשר הבצק תפח, מושחים אותו בביצה ובוזקים מעל מעט פיסטוקים קצוצים לקישוט. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כחצי שעה.
*בדומה נתן להכין אינסוף וריאציות על החלה, ע"י תוספות שונות. לדוגמא: רצועות תאנים מיובשות, אגוזים, גרעיני פשתן, גרעיני חמניות, צימוקים ועוד. כמות מומלצת לתוספת: ½ כוס.
חליות-לחמניות לשבת
מי שרוצה לגוון את שולחן השבת, מוזמן לנסות את הלחמניות הללו, המהוות מנת חלה אישית, יפה לעין וטעימה לחיך.
חומרים ל- 16 לחמניות:
1 ק"ג קמח מנופה
2 כוסות מים פושרים
2 כפות סוכר
50 גר' שמרים
2 כפות שמן
1 ביצה
1 כף מלח
לקישוט: שומשום, קצח, פרג, קימל, זרעי חמניות, זרעי דלעת.
אופן ההכנה:
בקערה נפרדת מערבבים את הנוזלים תחילה ואח"כ את החומרים היבשים,
לשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק.
מכסים במגבת להתפחה של כחצי שעה, במקום חמים.
מחלקים את הבצק ל-16 חלקים שווים.
מחצית מהכמות מרדדים לעלים, מגלגלים עד לקבלת מעין סיגר ארוך וקולעים לצורת בייגלה. ומהמחצית השנייה יוצרים לחמניות בצורת כדור.
מניחים בתבנית משומנת קלות ומתפיחים כחצי שעה נוספת.
מורחים ביצה ומפזרים לדוגמא: קימל על גבי לחמניות הבייגלה, ו שומשום על גבי הכדורים. אופים כ-1/4 שעה בחום של 180 מעלות.
מגישים בסלסילת קש מעוטרת במפית משובצת.
*ניתן לגוון ע"י הכנת מחצית מכמות הלחמניות מקמח מלא (ע"פ המתכון של חלת הבריאות) ואז מתקבלות לחמניות בצבעים שונים.
(27) גיקלין גלולה, 28/10/2011 07:08
רחוב דוב 12 דירה 2
יש לי מרשם לחלות 1קלו קמח לבן 2כפות שמרים יבשים 7כפות סוכר 7כפות שמן קנולה 1כפית מלח 2כוסות מים פושרים 1וניל 1בצה ההכנה לערבב קמח שמרים לאוסיף את כול החומרים ולתת לנוח לבצק ב כחצי שעה ולהכין לחמניות לתת לטפוח למרוח עם חלמון וסוכר שבת שלום
(26) אילת, 12/10/2011 00:30
טיפ נפלא
לכל נשות החייל המענגות את השבת והמועדים עם החלות רציתי להציע רעיון נפלא לחיסכון בזמן ועבודה: לאחר שמסיימים להכין את הבצק שמים אותו בתוך שקית ניילון גדולה (של פח) ומכניסים אותו לקערה נקייה. גם את קליעת החלות כדאי לעשות על גבי מפת ניילון. זה חוסך המון עבודה מעצבנת של ניקוי הקערה והשולחן . גם את קערת הבצק קל יותר לנקות מייד לאחר ההכנה ולא אחרי שהבצק התייבש. בהצלחה לכולנו וחג שמח!
(25) טובה, 7/10/2011 08:47
מתכונים נפלאים תודה וגמר חתימה טובה ושנה טובה
(24) אנונימי, 14/1/2011 19:56
למגיב מס' 19
התגובה שלך יותר טובה מעשרה ספרי אפיה יומרנים שקראתי,בחיי.כל הכבוד
(23) חנה משה, 14/11/2010 18:35
הפרשת חלה
למיכל (מ21) אדרבא יש לך זכות גדולה להכין כמות קמח שתתאים להפריש חלה ואם אין לך צורך בכל הכמות הרי שתמיד ייש מי שאין באפשרותו להכין חלות לשבת ואת תזכי במצוות הפרשת חלה והמקבל ישמח ויזכה לשבת מהודרת בחלות ביתיות שנזכה כולנו בע'ה לעשות מצוות וגם לשמח לבבות
(22) אנונימי, 3/10/2010 23:40
אם יש לך בעיה בטפיחת השמרים
תנסי להחליף את חברת הקמח קמח שונה.........תוצאות שונות בהצלחה
(21) מיכל, 14/9/2010 21:13
תודה רבה, אבל איך זה לשבת חלה בכמות שלא מספיקה להפרשה?
בס"ד תודה רבה על המתכון, נראה מבטיח אבל איך זה לשבת חלה בכמות שלא מספיקה להפרשה?
(20) , 17/6/2010 12:35
מתכון מנצח!!! לא הפסיקו להחמיא לי על מתכון שהוא לא שלי, אז תודה רבה לבעלת המתכון המוכשרת.
(19) , 21/9/2009 16:16
הפרדת שמרים מהמלח ומהשומנים
יש להפריד בין השמרים למלח משום שהמלח "הורג" את השמרים, וזה לא משנה אם זה כתוב במתכון או לא. באותה מידה צריך להפריד את השומנים מהשמרים (ביצים/שמן/מרגרינה), ולכן את השמרים מוסיפים קודם לקמח, לאחר שמתסיסים אותם), ואת כל הנוזלים ורק לאחר שלשים מעט, מוסיפים את השומנים. את המלח מוסיפים בסוף! לאחר שכבר נוצר גוש בצק. ואם הבצק יוצא דביק - זה ממש לא אומר שהוא לא טוב, להיפך! בצק דביק נותן חלות טובות ולא כאלה שמתייבשות. כדי שיהיה נוח יותר לעבוד עם בצק כזה - כדאי להתפיח לילה במקרר ולא בחוץ. התפחה במקרר היא טובה יותר לשמרים, וגם נוחה יותר לעבודה עם בצק דביק. זה גם הרבה יותר קל להכין את הבצק בחמישי בלילה, להתפיח במקרר, ואז בששי בבוקר להכין את החלות. הרבה פחות לחץ ביום ששי! תוצאות טובות יותר לחלות יופי של מתכונים! חלת הפיסטוק נהדרת!!
(18) הודיה, 24/8/2009 12:36
לדנה
בקשר לשמרים שלא יגעו במלח. לא כל מתכון צריך שהמלח והשמרים יהיו בניפרד, בכל אופן אם את משתמשת במתכון שאומר להפריד בין המלח לשמרים. תעשי כך - תשימי בקערה גדולה את כמות המלח שכתוב אחר כך את הקמח המנופה ולאחר מכן את כמות המלח שכתוב תערבבי בעדינות בעדינות ואחר כך תןסיפי את כל החומרים שכתוב במתכון. ( דרך אגב אני גם פועלת בדרך הזו - והחלה יוצאת מעדן ברוך ד') ובקשר לזה שהבצק לא טופח -יכול ליהיות שלא שמת כמות מספיקה של שמרים? -וכשאת שמה מים רצוי מים פושרים( השמרים אוהבים חום) -כשהחלה תצא קלילה וקלה זה גם תלוי מאד בדרך ובזמן שאת מקדישה ללישה של המצק את צריכה ללוש חזקבשני ידים ובכל הכוח. נ.ב הכנת חלות לכבוש שבת ( ובמיוחד בכמות של הפרשת חלה) היא את רצון ענקית ובשעה שלשים את הבצק ( גם אם מפרישים חלה וגם אם לאו) תתפללו, תבקשו מבורא העולמים. תשמחו, תשירו ותודו לאדון הברואים!!! בהצלחה - ושבת שלום.
(17) דנה, 20/3/2009 06:07
חלות
כל הזמן אומרים שהשמרים לא אוהבים מלח אבל איך בדיוק אני אמורה שהשמרים לא יגעו במלח ?
ומדוע מדוע מדוע החלות לא טופחות לי לא משנה איזה מתכון אני מנסה של חלות , הן לא טופחות ונהיות עבות עם הרבה "פטטה" כמו שקונים בחנות יפות כאלה ללממהה ???
אני מכסה אותם במגבת , אני מניחה אותם גם על מגבת על השולחן , שיהיה להם חמים ונעים אני ניסיתי את כל הדרכים זה לא הולך לי ?..........מה לעשות?...
(16) , 19/12/2008 09:14
חלה מתוקה לשבת
היחס בין הקמח לנוזלים לא הגיוני, יצא לי בצק מאוד נוזלי ולא יכלתי לעבוד איתו :-(.... חבל כי חיכיתי בקוצר רוח לחלת שבת
(15) אופירה, 9/10/2008 18:03
בקשר לחלה המתוקה...
לספרדים תהיה בעיה אני חושבת לעשות המוציא על החלה שנתת כאן- האם מתיקותה (כוס סוכר ביחס של 1.5 קילו קמח) מצריכה ברכת מזונות???
(14) עדי, 7/7/2008 08:17
כל הכבוד-יופי של מתכונים
(13) האופה הקטן, 23/6/2008 13:54
ציפוי החלות
לחלמון הביצה לקישוט החלה - הוסיפו מספר טיפות לימון - כך תבטיחו שהחלה לא תישרף מלמעלה, בגלל ציפוי השומשום או הפרג, ותמיד לשיר ולחשוב בזמן הלישה, שיתענגו הסועדים - זה משנה את טעם החלה - נסו ותראו !
(12) דבורה, 24/3/2008 18:04
חלה- מידת הקמח להפרשת חלה כהלכתה
הייצתי בערב קסום, הפרשת חלה עם ענת, בו דובר על כמות מינימאלית להכנת בצק לחלה ולהפרשתה. ישנן כמה אסכולות, אבל יותר מקילו.
מיכל, 18/8/2011 12:27
כמות להפרשה
הייתי בערב מקסים ומדהים של הפרשת חלה עם ענת . ענת ממש הסבירה והתעכבה על התנאים לקיום המצווה עם ברכה.. שלושה תנאים : 1. כמות קמח,2. מים בעיסה, 3. אפיה. מכמות של 1560 גרם של קמח או 1666 גרם של קמח, רוב הדעות הם לפי 2 ק,ג של קמח.חשוב גם שבעיסה יהיה מים וחשוב מאד לאפות את העיסה או חלקה.
(11) פנינה, 29/10/2007 15:47
חלות לשבת זה דבר נהדר וכי תעים שיש אני ממליצה על החלה מתוקה
(10) אתי, 19/8/2007 10:44
אתם תותחים
חבל"זזזזזז
(9) תמר, 11/7/2007 23:01
תודה על המתכון הנפלא לאפיית חלות.
(8) בצלאל לוי, 25/5/2007 08:24
תודה רבה על המתכון חלה לשבת
אני בניתי לי מין תנור טבון בחצר ומידי פעם אני עושה פיתות או מאפה אחר והפעם ניסיתי את החלות שלך מה אני אומר לך כאלה חלות אף פעם לא אכלתי ועוד חלות שנאפו בעזרת עצים ועשן משהו מהמם !!!!! הם ישמרו לקידוש של שבת......כי היום יום שישי
(7) אורלי הולנד, 20/3/2005 02:48
תודה
זו הפעם הראשונה שאני אופה חלות. עבדתי לפי המתכון הראשון של הגברת שילוביצקי. הכפלתי את הכמות כדי להפריש חלה עם ברכה ויצא מעולה. תודה רבה!
(6) יהודית, 6/3/2005 14:41
הכנסת קצת טעם לחיים
כל הכבוד!
אני לצערי מסתפקת בחלות קנויות0 בקושי יש לי זמן ללכת לקנות
אבל אין מה לדבר אין כמו ריח של חלות בבית
בע"ה עו נגיע לזה
(5) רונית, 6/3/2005 03:57
כייף
אני לא שייכת לזן האופות, אבל בהחלט יצרת אצלי את הרצון לנסות - יישר כוח ןתמשיכי לכתוב כל כך מזמין ונעים
(4) רינת, 6/3/2005 03:21
חלות ואו לחמניות
נהנתי לקרוא ואפילו להבין על מה את מדברת
מאוד אוהבת את ריח האפיה בבית
אני אופה לחמניות וחלות ואפילו לחמים עם קמח מלא וקוואקר
עשית לי חשק לאפות גם היום אולי פיצה ביתית עם בצק דומה
בתאבון לכולם
(3) אנונימי, 3/3/2005 15:09
לא לשכוח להפריש חלה
(2) צילה, 28/2/2005 12:31
יישר כוח ובהצלחה!
גם אני מכינה חלות כבר זמן מה. ובעיני זהו הדבר החשוב ביותר שאני מכינה לשבת. אפשר לוותר על כל מרכיב אחר בסעודה אם יש חלות (וגם מרק...)
רציתי להעיר שבכל המתכונים שנתת יש רק עד קילו וחצי קמח וזאת אולי כדי "לחסוך" את הפרשת החלה. נראה לי שכדאי לנצל את האתר הזה ודווקא לצאת מכאן בקריאה נרגשת: הנה לנו מצווה נוחה, קלה, נעימה וריחנית. למה שלא ניקח על עצמנו בצק מ - 2 קילו קמח ומעלה וננצל את ההזדמנות לעוד מצווה וזמן לתפילה.
שיהיה בהצלחה!!
(1) און, 27/2/2005 11:53
קראתי, נהניתי ומשאירה לאחרים להכין.
בהצלחה