רשימת תפוצה
האתר בעבודות תחזוקה מצטערים על אי הנוחות הזמנית, נשוב בקרוב!

הורות

אף של ליצן ומודעות עצמית של תינוקות

ל׳ באדר א׳ ה׳תשע״ט ל׳ באדר א׳ ה׳תשע״ט 07/03/2019 | מאת רויטל שנור

האם הליצן במראה הוא אני?

זהו אחד המחקרים המרתקים אודות התפתחות תינוקות. הממצאים והמסקנות חשובים לאימהות. המחקר נערך על ידי חוקרים שרצו לסמן את השלב ההתפתחותי שבו תינוקות מפתחים את מה שמוגדר כ'מודעות  לעצמי'. הכוונה היא לידיעה הפשוטה שאני זה אני. 

מתי זה ברור לתינוקות?
לצורך המחקר החוקרים נעזרו באודם אדום. בלי שהתינוק ירגיש הם סימנו נקודה אדומה על אפו. לאחר מכן הראו לתינוק את פניו במראה. חלק ניכר מהתינוקות שגילם סביב גיל שנה וחצי   קלטו  שהדמות הנשקפת במראה היא הדמות שלהם בעצמם.
הם שלחו את ידם אל פניהם  כדי לגעת באף שנצבע אדום ולא אל האף של הדמות במראה. לעומת זאת, לפני גיל שנה וחצי רק מיעוט  מהתינוקות עשו זאת. ככל הנראה הם עדיין לא קלטו שהדמות במראה היא דמותם, אלא חשבו שזו דמות אחרת ולכן שלחו את ידם אל עבר הדמות שבמראה וניסו לגעת באף האדום שלה.
בסיום המחקר המעט פורימי הזה, הסיקו החוקרים מסקנות לגבי שלבי ההתפתחות בתפיסת העצמי של תינוקות ועל כך שההתפתחות של המודעות לעצמי מתרחשת סביב גיל שנה וחצי(Lewis and Brooks,1978)

 

אבל אם נאזין לקולות הלב, רובנו חשים שכבר בשלבים הרבה יותר מוקדמים, יש לתינוקות תפיסת עצמי כלשהיא. אלא שקשה לנו לדעת על כך.
ואכן, על פי מחקרים חדשים יותר מסתבר שתינוקות מבינים הרבה יותר מכפי שאנו מסוגלים לפענח.
ככל ששיטות המחקר עדינות ומתוחכמות יותר וככל שהטכנולוגיה מתקדמת, אנו מסוגלים ללמוד עוד ועוד על מה שתינוקות מבינים.

דניאל סטרן, טוען על סמך מחקרים רבים ומדויקים, שלתינוקות יש "תפיסת עצמי" מסוימת כבר מהלידה. זו מתפתחת רבדים רבדים בשנות החיים הראשונות עד שהיא מגיעה לתפיסת עצמי בשלה וברורה.
נראה שהרבה לפני שתינוק מסוגל לבטא את העובדה שיש לו מודעות לעצמיות שלו, כבר יש לו מודעות כזו. אמנם אורך זמן עד שהוא לומד להביע זאת באופן מילולי או מוטורי אבל זה קיים.

עד כאן מסקנות החוקרים ומה המסקנות להורים?

לי יש לפחות שתי מסקנות:
האחת- תינוקות  קולטים המון על העולם ועל עצמם מגיל רך מאד. יש לנו אחריות שיקלטו מאיתנו מילים טובות... חיוכים...אהבה...
שתפיסת העצמי שהם בונים לעצמם תיבנה בסביבה טובה!
השניה-הרבה פעמים כשנדמה לנו שתינוק לא מבין משהו כדאי לבדוק שנית. אולי החוסר אינו בהבנה שלו אלא בהבנה שלנו אותו. ככל שאנו משכללים את כלי ההאזנה שלנו לתינוקות נוכל ללמוד את מה שהם מבינים ולא יודעים להגיד!

מאחלת חודש אדר שמח, עם המון הבנה בין הורים  לילדים 🙂   רויטל שנור היא פסיכולוגית חינוכית ואם לילדים. לתגובות alefbet.r@gmail.com

מאמרים נבחרים

1 2 3 576

Donnez du pouvoir à votre voyage juif

Inscrivez-vous à l'e-mail hebdomadaire d'Aish.com

Error: Contact form not found.

הצטרפו לניוזלטר השבועי

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram דילוג לתוכן