חמש שנים. תקופה שנראית כמו נצח.
חמש שנים חלפו מאז שהתגרשתי. הייתי נשואה ארבע וחצי שנים בסך הכל, כך שהיום אני כבר גרושה יותר זמן משהייתי נשואה.
מעולם לא חשבתי שאתגרש. התחתנתי עם גבר חלומותיי, הגבר עמו תכננתי לבלות את שארית חיי. ואז הדברים השתנו. הוא הרגיש שהוא כבר אינו יכול לחיות את החיים שתכננו לחיות ביחד. הוא לא יכול היה להתמודד עם החיים שאהבתי. הוא רצה להתחיל מחדש. נפרדנו והתגרשנו תוך שישה שבועות, לאחר תקופה סוערת של מחלוקות ועימותים.
חלפו שנתיים עד שהאבק שקע. שנתיים כדי לעכל את המציאות – בעל חלומותיי, הגבר לו נישאתי ככלה תמימה בת 20 – לא היה קיים יותר. הוא התחיל חיים חדשים, וכך עשיתי גם אני.
זיכרונותיי מאותן שנים לא נמוגו. עבדתי קשה כדי לבנות לעצמי חיים חדשים, ליצור יש מאין בחוויה חדשה זו הקרויה אמהות חד-הורית. בשנים הראשונות, פעמים רבות הייתי נרדמת מתוך בכי. פעמים אחרות לא יכולתי לישון כלל והייתי מתעוררת בשלוש או בארבע לפנות בוקר, רועדת ממתח, הססנות וצער. בסופו של דבר גיליתי שיכולים להיות רגעים שמחים אפילו במציאות חדשה זו.
היו רגעים בהם יכולתי להעריך את הזמן שאני מבלה עם שני ילדיי. הטקס לפני השינה היה מקודש: קראנו ספרים, שיתפנו זה את זה באירועים חשובים שקרו במשך היום וחגגנו את השקט היורד, בלי ילדים קטנים יותר שיתחלקו עם זמן האיכות שלהם. יצאנו יחד לטיולים בקיץ, עזבנו את הבית והסביבה כדי לשוט בסירה, לבקר במוזיאון המדע, לאכול בחוץ, ולהשתחרר לפרק זמן קצר מהדאגות והלחץ של חיי היומיום.
היו רגעים בהם יכולתי להעריך את עומק ההבנה אליה הגעתי. התובנות ביחס לכאבם של אחרים והיכולת להשתתף בצערם, בדרכים בהן לא יכולתי להשתתף לפני שחוויתי כאב בעצמי. רגעים בהם חברות הגיעו לביתי כדי לשאול ספר, ובסופו של דבר שפכו את לבם על מריבה עם בן/בת הזוג או התמודדות מול בעיות פוריות. ידעתי שהן מרגישות נוח לספר, מכיוון שהן הבחינו שיש בי אמפתיה – מיומנות שלא הייתה לי בימים בהם החיים זרמו בצורה חלקה וקלה.
והיו רגעים בהם ידעתי שקשה ככל שיהיה המצב, האלטרנטיבה – להישאר תקועה בנישואין לא מתפקדים – הייתה גרועה יותר, ושחוויה מאתגרת זו היא ללא ספק מה שאלוקים הועיד עבורי.
לא שזה לא כואב. זה כן. אבל במהלך חמש השנים האחרונות, צמחתי וגיליתי בעצמי חלקים שמעולם לא ידעתי על קיומם. נאלצתי להתרומם אל מעבר לגבולות שלי, לתוך תפקיד חדש ומקום חדש בחברה - שהוא רחוק מאוד מתפקיד החלומות שלי, ובכל זאת קיבלתי אותו בראש מורם. למדתי להיות בחברת עצמי בלבד בערבי שבת ובחגים. אני מבינה מה פירוש הדבר ליצור בית מאושר בעזרת המשאבים הפנימיים שלי, גם ללא בן זוג לצדי.
במשך שנתיים נאבקתי למצוא את האחיזה שלי בחיים, ובמשך שנתיים נוספות דידיתי, מעדתי ודרכתי על מקומי, עד שהשגתי שיווי משקל. לבסוף הרגשתי שאני מוכנה להמשיך הלאה. להתחיל מחדש. להתמודד עם חיים חדשים שקרויים נישואין שניים, ואולי אפילו להיות אמא חורגת.
מכיוון שאני רוצה להמשיך לתת. המשאבים שרכשתי כתוצאה משנים אלה הפכו אותי לאדם טוב יותר, חזק יותר, והם מאפשרים לי ליצור קשר עם בן זוג אחר, עם ילדים אחרים שזקוקים לי. משהו בעתידי יאפשר לי לנצל את המיומנויות שפיתחתי בשנים בהן הייתי לבד, השנים בהן הייתי אם חד-הורית.
רק ש... זה עדיין לא קרה. לומר שאת מוכנה, זה לא אותו הדבר כמו למצוא את האדם הנכון. והרבה יותר קשה למצוא את האדם הנכון בפעם השנייה, מאשר למצוא אותו בפעם הראשונה. ואני תוהה אם שלב זה בחיי יסתיים אי פעם, האם אי פעם אגיע לשלב הבא, זה שנקרא אושר ויציבות.
אני מנסה להיות חזקה ולהראות לעולם פנים שמחות. חברה אמרה לי פעם שלא משנה מה את מרגישה בפנים, חשוב להיראות טוב מבחוץ. אולם לעתים מגיע הייאוש, ואני חייבת להילחם בו, להזכיר לעצמי שאלוקים לא ישאיר אותי בשלב ביניים זה לנצח.
כיהודיה מאמינה, אני יודעת שיש לא-ל תוכנית בשבילי, כפי שיש לו עבור כל אחד מאיתנו. וכך אני מחכה, מתוך ידיעה שבסופו של דבר התוכנית תתגלה, ושוב לא אצטרך לתהות למה...
(10) ררר, 9/8/2017 16:34
כל כך אמיתי ונכון... מאחלת לך שבקרוב מאוד תמצאי את האושר והיציבות שאת ראויה להם. תהיי חזקה!
(9) אבישי, 26/11/2015 22:28
גב' ויינשטוק היקרה
א) אלוקים הוא לא משרד שידוכים . ב)גם אם כן ,הוא לא מוצלח כל כך (תראי כמה גרושים/ות יש ) ג)מאחל לך רק טוב.
יוני, 27/7/2017 18:18
שתוק- איך שאתה מדבר
(8) חני, 25/11/2015 20:17
חיזוק לחזקה
אני מזדהה עם כל מילה שלך גם אני התגרשתי עם ילדים ולמדתי בדרך איך למצוא ולבנות בתוכי את כל החלקים שהתפרקו מנישואין כושלים.. גירושין.התפרקות ובניה מחדש של פרק ב הכי מאושר שיש עם בעל נפלא. אז תדעי ששום עבודה פנימית שלך לא הולכת לאיבוד היא רק עושה אותך כלי לזוגיות של פרק ב מאתגרת ואפשרית מאד כשמגיעים מוכנים עם לב יציב ופתוח..אז עוד רגע הוא יבוא..ותשמחי שהוא יהיה לפחות מקסים כמוך! כי בזוגיות פרק ב הזיווג לפי דרגתך! היום אני עושה סדנאות קבוצתיות לבנות של הורים גרושים ופרק ב... כי שום עבודה לא הולכת לאיבוד!
(7) איה, 25/11/2015 13:27
כתבת את אשר על ליבי
כל כך מדוייק ונכון יישר כח!!!!
(6) אביגיל, 25/11/2015 13:12
מאמר יפה ומחזק
(5) קובי, 25/11/2015 13:11
זיווג שני
זיווגו הראשון של האדם נקבע מראש פלוני לבת פלוני ומשם הדברים "תלויים" כביכול בהם , זיווגו השני של האדם נקבע ע"פ מעשיו !!
(4) בעזפ, 25/11/2015 13:10
תגובתי לכתבה המרגשת
כמו שציינת , לפעמים להתרכז במלחמות , ויכוחים שתמיד נותנים לנו תחושה רעה - זאת שגיאה . העובדה שיכולת לגדל ילדים - ולתרום להם ממה שיש לך ולא לעסוק בריבים ואו בויכוחים - שמשפיעים בהחלט על הילדים. כל הכבוד לך ! אין ספק שהמצב המנטלי שלך היום יסייע לך להכיר ובנות תא משפחתי חם ואוהב
(3) יוסף, 25/11/2015 12:33
ואוההה ,כל מילה שלך נכונה לגבי ,ואת אוליי
יותר חזקה ממני ,אני עוד לא למדתי להציג מצגת שונה מתחושותיי , כי אומרים אולי שלגבר יותר קשה מאישה , הרב יניב שמואל אמר לי פעם שהאישה עשויה מעצם ,והאדם ,מאדמה , לכן אולי אתן חזקות יותר, והילדים ממלאים את זמנך, רק בלילה ,בלילות אלו השעות הקשות ביותר עבורי ,החגים והשבתות. תמיד חלמתי לאחר הגירושין למצוא את האחת שתהיה כלי מספיק גדול להכיל את כל הטוב שיש לי להעניק לה. וטרם זכיתי . וכן גם אני יטדע שהשם מכין לי הפתעה טובה שהיה שווה לחכות לה . ליבי איתך אישה.
(2) עינת, 25/11/2015 11:41
כל מילה פה מזכירה לי את מה שאני עברתי ....
זה לא פשוט באמת לעבור תהליך כזה , במיוחד לא אחרי 20 שנות נישואים , ושזה קורה ביום בהיר אחד . אמת מתגברים על הכל . זה אומנם לוקח זמן אבל בסוף אנחנו מתחזקות מתהליך כזה .,
(1) אתי כהן, 24/11/2015 11:10
בעקבות קריאת המאמר
יש לי רק דבר אחד לומר לך את מהממת.