שאלה:
במקרה שמתקבל מידע אצל גורם מודיעיני מוסמך (למשל על ידי נוסע שהתקשר מטלפון נייד) שמטוס נוסעים נחטף, ושחוטפיו מתכוונים להתרסק אל תוך גורד שחקים מאוכלס, האם מותר על פי ההלכה להפיל את המטוס, תוך גרימת מותם של הנוסעים, לשם הצלת חייהם של האנשים הרבים המצויים בגורד השחקים?
אם נניח שמותר - כיצד אפשר לדעת לבטח שהמטוס החטוף אכן יתרסק? אולי יצליחו הנוסעים להשתלט על החוטפים, או אולי החוטפים יתעשתו ברגע האחרון ויחליטו שלא להתאבד. לכן, כיצד ייתכן להתיר הפלת מטוס בנסיבות שכאלו?
תשובה:
כאשר על פי המידע המודיעיני ברור בוודאות שהמטוס יתרסק על נוסעיו, אזי מוטל עלינו להציל את האנשים הרבים הנוספים הצפויים למות, והשלטונות חייבים להפיל את המטוס.
מקרה דומה נידון על ידי הרמב"ם: קבוצת יהודים נדרשת על ידי השלטונות להסגיר מישהו מסוים מאנשיה, כדי להמיתו. נאמר להם שאם אותו יהודי ששמו ננקב לא יוסגר, יהרגו את כל אנשי הקבוצה. במקרה כזה, קובעת ההלכה שיש להסגיר את אותו יהודי.
הבה ניישם הלכה זו לתרחיש הנדון לעיל. נציין קודם ששיחת טלפון בודדת איננה יכולה להוות עדות מספקת בכדי לעמוד על כוונת החוטפים. אבל אם התרסקו כבר מטוסים אחרים, די בעדות זו של שיחת הטלפון כדי לקבוע שנוסעי המטוס החטוף כבר נועדו למוות. לכן, על פי הפסיקה ההלכתית שהבאנו לעיל, מותר לנו להפיל את המטוס כדי להציל אחרים.
(נציין שהרמב"ם פוסק כי יש חילוק בין המקרה הנ"ל ובין מקרה בו פקידי השלטון לא ציינו בשמו של יהודי מסוים, אלא בקשו להסגיר למיתה אדם כלשהו מחברי הקבוצה. במקרה כזה, אסור לנו להסגיר אף אחד.)
באשר לשאלתך על האפשרות של חרטה ברגע האחרון מצד החוטפים:
התלמוד עוסק בדיני "רודף". למשל, אם אדם שאקדח בידו רודף אחרי אדם אחר חף מפשע, בכוונה ברורה להרגו, פוסק התלמוד שצריך להציל את חיי הנרדף על ידי פגיעה (או על ידי הריגה במקרה הצורך) של הרודף.
אנו יכולים להציג גם כאן את אותה שאלה ששאלת: אולי ישנה הרודף את דעתו לפני שיהרוג את הנרדף. התשובה היא, שאם קיימת סבירות מעבר לכל ספק שהנרדף יומת, די בכך כדי לחייב אותנו לפעול לסיכול כוונת הרודף בכל דרך אפשרית (כמובן שאם הדבר אפשרי, צריך קודם כל לנסות להציל את חיי הנרדף בלי להרוג את הרודף).
ברור שתמיד יכול להתרחש הבלתי צפוי. אבל אין אנו סומכים על הנס ולכן מוטל על השלטונות לעשות הערכת מצב הגיונית של התוצאה הצפויה ביותר לנוכח הנסיבות.
לאור האמור לעיל, הרי שנוסעי טיסה 93 באותו יום מר ונמהר של אסון מגדלי התאומים עשו את המעשה הנכון כאשר קמו נגד המחבלים חוטפי המטוס וגרמו על ידי כך להתרסקות המטוס הרביעי בפנסילבניה.
(מקורות: תלמוד – סנהדרין ע"ג א'; רמב"ם – הלכות יסודי התורה ה:ה).
(10) איתמר, 16/12/2007 14:55
דעת הרמב"ם
יש טעות בכתבה. הרמב"ם פוסק שאסור להסגיר את המבוקש אלא אם כן הוא היה חייב מיתה, וגם אז מדת חסידות שלא להסגירו
(9) כריסטינה, 23/8/2007 06:45
אין דבר שהיהדות לא עוסקת בו אה-מדהים
(8) דניאלה, 25/5/2005 04:20
כמה שהיהדות יפה..
(7) ירון, 5/1/2005 07:05
לא כ"כ אהבתי, פשטנות ושטחיות מטעה..
(6) ראובן, 12/9/2004 10:48
תגובה לחתחול
אין פה דילמה כלל,שהרי יותר מסביר להניח שדין הנוסעים כבר נחרץ ומי שאנו מנסים להציל הם בנוסף האנשים שבבניין או על הקרקע.זה קשה,לא קל ונעים אבל גם ממחיש לרוצחים השולחים את חוטפי המטוס (שבסופו של דבר הם כלי) שהגורם אליו נשלח המטוס לפגוע (מדינה,עיר וכו') לא יהסס לנקוט בכל אמצעי להגנתו,ואולי זה יגרום להם להרהר שוב לקראת הפעם הבאה.
(5) דודו, 6/9/2004 07:02
צריך לפוצץ את המטוס עם המחבלים, לשלוח 4 F-16 ולהפציץ אותם
(4) יעל, 20/7/2004 01:40
דילמה קשה
ותורה חכמה.
כדי להפסיק פעולות הרג, בכדי להציל חיים רבים,יש להרוג את הרוצח, הבא בוודאות כדי להרוג. כי אם הוא ישאר בחיים {כמו הטרוריסטים ב"תאומים"} הוא ימשיך במעשי הרצח שלו. אין ברירה אלא לעצור אותו. ולפעמים יש לזה מחיר.
(3) נעם, 2/7/2004 07:52
דין רודף.
בס"ד
אני יודע שדין רודף בדר"כ מזכיר אסוציאציות לא נחמדות אבל במקורו דין רודף היה (ועדיין) דין מוסרי ביותר.
דין רודף , למי שלא יודע, אומר שאם אדם רואה אדם שני שרודף אחרי שלישי כדי להרוג אותו, מותר לראשון להרוג תא הרודף גם ללא סנהדרין.
עוד מקרה בו מפעילים דין רודף הוא היריון שהסתבך והתינוק מאיים על חייה של אימו. במקרה שהתינוק עוד לא נולד (עובר) מותר להרוג את התינוק משום שהוא "רודף" את האמא.
גם כאן, לצערינו, נוסעי המטוס הם רודפים את האנשים בבנינים. ולכן מותר להרוג אותם.
אני בטוח שזה נשמע גרוע, אבל זהו המוסר האמיתי.
(2) חתחול, 16/2/2004 21:02
אבל
אבל מי אנחנו שנחליט שאלו ששיושבים במגדל יותר חשובים מאלו שיושבים במטוס וכן להפך
זוהי דילמה מוסרית ללא פיתרון
(1) איתן, 22/1/2004 18:30
דילמה תמיד קיימת
היות ואילו זה נתון רחב נותן אין ספור אפשרויות
כל מקרה יבדק לעומקו במקרה שיש מטוס קרב והטייס של המטוס האזרחי אינו מגיב לסימנים מוסכמים בעולם רשאי המטוס קרב לירט אותו ללא קשר למוסריות תקדים המטוס הלובי בסיני או אם תרצו תקדים מגדלי התאומים אני אומר לירט אם הוא לא שועה לסימני הירוט
אם יש 700 או אדם אחד זה לא ישנה את דעתי יהיה לי קשה להבין הרג של אדם אחד יותר מהנוסעים