רשימת תפוצה
האתר בעבודות תחזוקה מצטערים על אי הנוחות הזמנית, נשוב בקרוב!

מים שקטים שחודרים עמוק

כ״ב באייר ה׳תשע״ו כ״ב באייר ה׳תשע״ו 30/05/2016 | מאת יהודית דיקמן

ימים אלה נועדו לעבודה פנימית של שיפור המידות. השבוע שבו חל ל"ג בעומר מיועד דווקא לעבודה על מידת הענווה.

הוא התחיל את חייו נמוך, ללא משפחה תומכת, ללא קשרים , חסר השכלה , חסר כל, לאן יוכל להגיע? ככזה השתלב בעבודת כפיים שאינה דורשת ידע. החיים הקשים לא עשו אותו אדם קשה, לא מריר, לא כאוב, לא גס רוח.

הוא היה נדיב ועדין ומתחשב. הוא יכול היה לצמוח, הוא יכול היה לגדול, אבל לא היה לו גב כלכלי, לא היו לו אמצעים. הוא חי מהיד אל הפה. יום רדף יום, הוא יכול היה לסיים את חייו אנונימי, ללא עבר, ללא עתיד. לולא בתו היפה של מעסיקו, ראתה אותו. היא שנועדה לגדולות, שיכולה היתה לבחור חכם, מוכשר, עשיר ויפה מכל הבחורים, רצתה דווקא אותו, את חסר הבית, אחד מרועי הצאן של אביה. טלנובלה.

אביה ניסה לשכנע, להסביר, להטיף , לאיים , אך ללא הועיל. הם נישאו והיא הודרה מנכסי אביה. לנישואים ההזויים האלה קדם תנאי, היפהפייה הירושלמית השאפתנית בקשה הבטחה כי הנישואים יהיו מקפצה לשינוי לא עוד בערות, לא עוד כבשים צמר וחלב, נכון, זה הולך להיות מסלול קצת ארוך, בהתחשב בגילו הלא צעיר של החתן המאושר, בגרות ופסיכומטרי, ותואר ראשון ושני, דוקטורט ופוסט דוקטורט, לא פחות.

ללא כל אמצעים וללא כל תמיכה, חיו במתבן. בוקר בוקר היה מלקט את התבן שדבק בשערה, וליבו נכמר על הנערה היפהפייה שזנחה הכל בעבורו, באזניה לחש את חלומו לקנות לה את היפה בעדיים-ירושלים של זהב. השנים עברו: הגיע ילד, ולאחריו גם שתי בנות. ומה עם התנאי? עוד לא, לא עכשיו, נראה, ובכלל מה לי בגרות, מה לי פסיכומטרי, כשאף צורת אות איני יודע, אבל היא לא מוותרת.

את לחמם מצאו ממכירת עצים להסקה, שאותם יצא לחטוב מדי יום. יום אחד כשעבר ביער, גחן לשתות מהשקערורית בה נקוו מים מהמעיין הנובע מהסלע, ואז, כמו ברק זה הכה בו: אם מים יכלו לאבן הקשה, חכמה תוכל לחדור לליבי, כל מה שנדרש ממני הוא רצון של ברזל, והתמדה. הוא חשק את שפתיו והצטרף לכיתת הלימוד של בנו, יחד אחזו בספר, יחד עברו את המסלול. עולם חדש נפתח בפניו, הרועה הדל התגלה כמוכשר במיוחד, במהירות מפתיעה ספג, גמע וסגר פערים. אבל לה, לא היה די בזה. היא עודדה אותו להצטרף לטובה שבאקדמיות באותם הימים בגליל, להתעלם מהקשיים, מהמצב הכלכלי, היא תעשה הכל ובלבד שילמד. הוא יצא מהבית הרחק כדי להחכים, ומהר מאוד יצא שמו לרחוק, תלמידים רבים בקשו ללמוד תורה מפיו. ההימור התגלה כמוצלח. רועה הצאן האנונימי, חסר הכל, התפרסם בכל רחבי העולם היהודי כרבי עקיבא.

אותו רבי עקיבא שדרש על הפסוק "וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ" (ויקרא י"ח:19) זהו כלל גדול בתורה. שנים עשר אלף תלמידים, היו לו לרבי עקיבא, חכמים, שקדניים, רחבי אופק ומלאי ידע, הם היו תקוותו של הדור הבא, הם יהיו החוליה הבא בשרשרת. אך דעתנותם עמדה להם לרועץ, הם לא נהגו כבוד זה בזה. ובין פסח לשבועות, מתו כולם במגפה. ימי השמחה וההכנה לחג מתן תורה הפכו לימי אבל, מדי יום הלך רבם עקיבא אחר מיטתם של תלמידיו, מדי יום הלך לנחם את משפחותיהם. לנגד עיניו הקמות התמוטט כל מפעל חייו. אך האיש החזק שבגיל ארבעים בנה את עולמו הרוחני, שקרא תיגר על המוסכמות, שלא שת ליבו לאלה שפקפקו ביכולותיו, ולעגו לרחל רעייתו, על צעדה הנמהר, על חלומה הבלתי רציונלי, לא נשבר. במשך שלושים ושלושה ימים, התעורר בכל בוקר ליום נורא, של צער ושברון לב. אך בוקר אחד פסקה המגפה, בל"ג בעומר. והוא, שהאמין שאפשר תמיד להתחיל מהתחלה, אף על פי כן ולמרות הכל. ירד לדרום ומצא חמשה תלמידים מובחרים שנותרו בחיים, והם הצליחו לשקם ולמלא את החלל שנוצר.

ארבעים ותשעה ימי ספירת העומר נועדו לעבודה פנימית. לזיכוך, להרחבת ולהעמקת המודעות האישית שלנו. בכל שבוע נבחנת תכונה מתכונות הנפש. בשבוע החמישי מחג הפסח, אנו בוחנים את מידת הענווה. ל"ג בעומר חל בשבוע הענווה, ל"ג בעומר היא הענווה שבענווה. גאווה והתנשאות אינם מאפשרים לכבד, להכיל ולקבל את השונה, את האחר. ענווה מרחיבה את המקום בו אפשר לשמוע דעה אחרת לראות צורת חיים שונה ולכבד אותה, ולהיפתח. כשיש ענווה מתאפשרים חיים.

אלפיים שנה עברו מאותם ימים. תורה יש לנו היום, היא נלמדת בבתי המדרש, מזדמזמת בפיות תלמידי החכמים, אבל הכבוד, הכבוד, חוסר הכבוד, למי שאינו נראה/חושב/ מרגיש/ אוכל/ מתלבש כמוני, שם עדיין אנחנו תקועים. זו עבודה לא פשוטה. אבל כמו רבי עקיבא, שהיה מסוגל לראות את חצי הכוס המלאה, ולמלא ע"י אופטימיות ועבודה קשה את המחצית החסרה, נוכל להתעלות מעל צרות העין והחשיבה, ולאהוב את רעינו, כמונו.

מאמרים נבחרים

1 2 3 576

Donnez du pouvoir à votre voyage juif

Inscrivez-vous à l'e-mail hebdomadaire d'Aish.com

Error: Contact form not found.

הצטרפו לניוזלטר השבועי

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram דילוג לתוכן