הדרכה מעשית להדלקת נרות החנוכה.

מאת מערכת aish.co.il

באיזו חנוכייה נשתמש?

על מנת שנוכל לפרסם, איזה יום מימי החנוכה אנו חוגגים, חשוב שמספר הנרות הדולקים בחנוכייה, יהיה ניכר למרחוק. לפיכך, יש להקפיד שכל שמונת הקנים של החנוכייה יהיו באותו הגובה – ועדיף שגם יעמדו בשורה אחת ישרה. אם לא נקפיד על כך, עלול להיווצר מצב, שמרחוק החנוכייה תיראה כמו לפיד אחד גדול של אש.

במצב של חשכה מוחלטת, כאשר נדליק את החנוכייה, עלול להיווצר מצב, שנהנה מאור החנוכייה לתאורה. על פי דיני חנוכה אסור להשתמש בנרות החנוכה לשום צורך ומותר רק להביט בהם. בדיוק לשם כך, בכל חנוכייה ישנו נר אחד נוסף שנקרא "שמש". בעזרתו אנו רשאים ליהנות מהנרות גם אם יש חושך מוחלט מסביב.

כיוון שה"שמש" אינו נמנה על שמונת הנרות הרגילים, חשוב שיוצב במקום נפרד משאר הנרות – במקום גבוה יותר או במקום מרוחק מהם באופן הבולט לעין.

באילו נרות נשתמש?

הדבר החשוב ביותר הוא, לוודא שהנרות ידלקו במשך 30 דקות לפחות, לאחר צאת הכוכבים. (יש לציין שהנרות הצבעוניים המפורסמים שנמכרים בכל חנות מכולת, בקושי עומדים בתנאי הזה!). ניתן בקלות למצוא בחנויות רבות סוגים שונים של נרות צבעוניים וארוכים יותר.

הדבר החשוב ביותר הוא, לוודא שהנרות ידלקו במשך 30 דקות לפחות, לאחר צאת הכוכבים.

עדיף למעשה, להשתמש בשמן זית – משום שהנס התרחש סביב שמן הזית. בחנויות רבות ניתן למצוא ערכות מוכנות להדלקה, המכילות מנות מדודות של שמן זית לכל יום, בתוך כוסיות זכוכית חד פעמיות. ניתן להציב את הכוסיות האלה, כמו שהן, בכל חנוכייה סטנדרטית.

כיצד נדליק את החנוכייה?

בלילה הראשון, יש להציב נר אחד בצדה הימני של החנוכייה (כאשר אנו עומדים למולה) ויש להציב נר נוסף לצורך ה"שמש" (אנחנו לא כוללים את ה"שמש" בעת ספירת נרות החנוכה).

בלילה השני, יש להציב את ה"שמש" במקומו ולהוסיף שני נרות בשני הקנים הימניים של החנוכייה. ההדלקה מתבצעת משמאל לימין, כלומר, ראשון יודלק הנר השמאלי.

בלילה השלישי, יש להציב את ה"שמש" במקומו, ולהוסיף שלושה נרות בשלושת הקנים הימניים של החנוכייה. יש להדליק אותם לפי הסדר, משמאל לימין.

יש להקפיד על נוהל זהה בכל אחד מלילות החג.

היכן נדליק את החנוכייה?

על מנת שנצליח לפרסם את הנס בצורה האופטימלית, עדיף להדליק את החנוכייה מחוץ לפתח הבית, בצדו השמאלי של הפתח (משמאלו של הנכנס לבית). אם דבר זה אינו אפשרי, יש להדליק את החנוכייה על גבי אדן החלון הפונה אל הרחוב.

אנשים הגרים בקומות הגבוהות ידליקו את החנוכייה בסמוך לחלון.

אנשים הגרים בקומות הגבוהות ידליקו את החנוכייה בסמוך לחלון. אם משום מה לא ניתן להדליק אותה שם, יש להדליקה בתוך הבית על גבי שולחן רגיל; לפחות כך יקיימו מצוות "פרסומי ניסא" (פרסום הנס) בפני אנשי הבית עצמם.

כיוון שקיום המצווה מתרחש ממש בעת הדלקת הנרות, יש להדליק את החנוכייה כשהיא כבר עומדת במקום המתאים לכך. אדם שמזיז את החנוכייה למקום מתאים רק לאחר שכבר הדליק את הנרות – לא קיים את המצווה כראוי.

הערה: לגבי מקום הנחת החנוכייה, קיימים דינים רבים. במקרה של ספק, מומלץ להתייעץ עם רב מוסמך.

מתי נדליק את החנוכייה?

מבחינה אופטימלית, יש להדליק את החנוכייה מייד לאחר השקיעה. למרות זאת, אם לא כולם נמצאים בבית, עדיף להמתין לנוכחותם של כל בני הבית לשם קיום המצווה. כך קל יותר להכניס אווירה מיוחדת לחיק המשפחה, ובנוסף, כך מגבירים את פרסום הנס. בכל מקרה, ניתן להדליק את החנוכייה (עם אמירת הברכות) עד מאוחר בלילה, כל עוד אנשים ערים נמצאים בסביבה.

יש להקפיד שנרות החנוכה ידלקו במשך 30 דקות לפחות לאחר צאת הכוכבים, וחשוב שבזמן הזה לא ייעשה שום שימוש אחר באור הנרות הדולקים.

בערב שבת (יום ששי אחר הצוהריים), יש להדליק את החנוכייה 18 דקות לפני השקיעה. כיוון שנרות החנוכה צריכים להישאר דלוקים במשך 30 דקות אל תוך הלילה, יש להקפיד להשתמש ביום ששי בנרות גדולים יותר מאשר הנרות הצבעוניים הנפוצים. (הנרות הצבעוניים מספיקים למחצית השעה בקושי).

חנוכה שמח!

על משמעותו הרוחנית של חנוכה ומנהגיו, תוכלו לקרוא במאמרים הנוספים.

 

פורסם ב: 10/12/2003

aish.co.il קיים בזכות התמיכה שלכם. לחצו כאן כדי לתרום לאתר.

תגובות למאמר: 6

  • (6) עמנואל , 23/12/2008

    יפה

    אתר יפה

  • (5) אניה , 25/12/2005

    יפה :)

    היום הראשון שלהדלקת נר חנוכה. ובזכות מאמרים אלה אני יודעת איך ומה. אז תודה רבה לכותב הכתבה. כל הכבוד תמשיך לעדכן. :)

  • (4) נינוש , 20/12/2005

    מה זה??????????????

    אין לכם את התשובה ל"מדוע חוגגים את חנוכה?" אני לא מבינה איזו מן צורה זו??? זאת השאלה העיקרית בחנוכה אתם מבלבלים את המוח ומכל הבילבול הזה איןאת התשובה ללמה חוגגים את חנוכה טוב אז אם יש אז תגידו לי איפה כי כמה אפשר לחפש???.............אני יודעת אני יודעת המורה שלי נתנה הרבה שאלות אז מה??? גם ככה צריך להיות פה את כל התשובות לזה איזו חוצפה אז יאללה תתקתקו את הענינים ותוסיפו עוד מלא דברים המון דברים חסרים אבל חוץ מזה זה אתר מצוין מצאתי בו כמעט את כל התשובות אז יאללה ביי

  • (3) רוני , 22/12/2003

    כל הכבוד

    כל הכבוד שמוצאים גם אתר כזה באינטרנט ולא רק שטויות כאשר ילדי שאלו לפשר החגים תשובותי היו מצומצמות ביותר ובזכותכם למדנו יותר ואף החכמנו ולמדנו להדליק חנוכיה כראוי. כל הכבוד

  • (2) יוכי סויסה , 14/12/2003

    חנוכה

    שמחתי מאוד להגיע לאתר זה, התכנים מעניינים, חיפשתי חומר על חנוכה ומצאתי אותו כאן, תודה רבה אשתמש בחומרים אלה לתלמידי להכרת תכני החג. ישר כוח

  • הצג את כל התגובות הוספת תגובה

מאמרים נוספים

שלום לכל קוראנו

כחלק ממאמצינו לשיפור האתר, אנו עובדים בימים אלה על החלפת עיצובו ומבנהו הטכנולוגי. ייתכן ועקב כך תהינה בעיות גלישה במשך הימים הקרובים. אנו מקווים שבשבוע הבא נגמור את תהליך השדרוג. בברכה, צוות האתר.

מודעות חסות