לחצו כאן כדי לעבור לתחילת המאמר
הצטרפו לניוזלטר השבועי

לקבלת עדכונים באימייל




חיים חדשים לשאריות המזון

חיים חדשים לשאריות המזון

דרכים יצירתיות להפיק את המקסימום מהשאריות.

מאת סטפני סביר

האם המשפחה שלכם לא אוהבת לאכול את השאריות? האם אתם זורקים אוכל? אם כן, אולי כדאי שתשקלו להשתמש באותו מזון מבויש שבמקרר, במקפיא או במזווה שלכם. תוכלו לחסוך שני דברים: זמן וכסף.

להלן רעיונות לשימוש יצירתי בשאריות, כדי להכין מנות חדשות מאוכל שבדרך כלל משליכים לפח.

מה לעשות עם שאריות האורז?

לאורז, ובייחוד לאורז סיני מאודה מהמסעדה, אף פעם אין אותו הטעם שהיה לו לאחר הבישול. אבל מהשאריות שלו אפשר בהחלט לרקוח כמה מטעמים.

תחתית אורז לפאי. נהדר להכנת קישים ופשטידות. בסיסי האורז הרבה יותר עבים וחזקים מאלה העשויים מבצק, והם גם פריכים במיוחד.

מחממים שתי כוסות אורז מוכן עם מעט מים. לאורז החם מוסיפים: 1 כפית מלח, ¼ כפית פלפל שחור, 1 כפית אבקת שום, וששה חלבונים. מערבלים עד שתתקבל תערובת דביקה. דוחסים בעזרת כף על תבניות פאי (משמנים מעט את הכף כדי שהאורז לא יידבק אליה). אופים בחום של 190 מעלות במשך 25 דקות, עד שהאורז משחים קלות. מצננים לפני המילוי.

פודינג אורז מתוק ובריא. קינוח נחמד לסעודת השבת. השתמשו במתכון הזה, או חפשו בספר הבישול שלכם אחר וריאציות נוספות של אותו רעיון.

מחממים מראש את התנור לטמפרטורה של 190 מעלות. מחממים 2/3 כוס אורז מוכן על אש קטנה. מוסיפים ½1 כוסות חלב. מקציפים 2 ביצים, שני שליש כוס סוכר, ½ כפית מלח, ו-1 כפית תמצית וניל. מוסיפים את האורז המחומם לתערובת הזאת. יוצקים לכלי אפיה בנפח ½1 ליטר . מניחים בתבנית גדולה יותר, מלאה מים חמים (או מניחים כלי עם מים בתחתית התנור). אופים במשך 25 דקות, ובמשך 20 הדקות הראשונות בוחשים מדי פעם.

תבשיל עדשים ואורז משביע ומזין. העדשים הם מקור נפלא לחלבון ולסיבים, והטעם שלהם משתלב מצוין עם אורז.

מכניסים כמות רצויה של עדשים לסיר ומכסים במים בגובה של 2 ס"מ מעל לעדשים. מרתיחים עם מכסה נטוי מעל לסיר (חצי-מכוסה) במשך 20-30 דקות. העדשים צריכים להיות רכים, אבל לא נימוחים.

מוסיפים כוס שאריות אורז לעדשים, ו-2 כפות אבקת מרק בצל. מוסיפים גבינה, חלב ותרד קצוץ, ומערבבים הכל יחד על אש נמוכה עד שהגבינה תימס והחלב ייספג. זה יוצא דביק וטעים.

לגיוון – תוכלו להכין תבשיל בשרי אם תוסיפו קוביות עוף ותשמיטו, כמובן, את החלב והגבינה. כדי לשמור על מרקם של תבשיל קדרה, הכינו רוטב בשמל פרווה: ממיסים שתי כפות מרגרינה בסיר, מוסיפים 2 כפות קמח, ויוצקים פנימה כוס חלב סויה. בוחשים בעקביות. הרוטב יסמיך עם התחממותו. מסירים את הסיר מהאש, ומוסיפים מלח ופלפל. מערבבים את הרוטב עם תערובת העדשים, מעבירים לתבנית אפיה, מכסים בפירורי לחם, ואופים במשך 20 דקות בטמפרטורה של 180 מעלות. אפשר גם להגיש ישר מהסיר.

מה לעשות עם שאריות הלחם או החלה?

אפשר לעשות כל כך הרבה דברים משאריות של לחם וחלה. שמרו אותן בשקית אטומה במקפיא, עד שתצטבר כמות שתספיק לאחד מהמתכונים הבאים.

אפשר להכין לחם מטוגן נהדר מלחם ישן.

פורסים את הלחם, וטובלים בביצים עם מעט חלב. שתי פרוסות לכל ביצה זה היחס הדרוש. ממיסים חמאה או מרגרינה במחבת, ומטגנים את הלחם משני צידיו. מגישים מתובל במלח ופלפל ואפשר גם קטשופ, או בסגנון מתוק - עם סירופ מייפל, או קינמון וסוכר (אפשר להכין לארוחות בשריות עם חלב סויה. מתאים לארוחה מהירה יחד עם מרק וסלט).

פירורי לחם:

פורסים את כל השאריות וקולים אותן בתנור, על ניירות אפייה, עד ששני הצדדים קלויים היטב. לאחר שהצטננו, טוחנים את הפרוסות במעבד המזון במהירות בינונית. מוסיפים מעט מלח כדי לספוג כל לחות. להכנת פירורי לחם בסגנון איטלקי, מוסיפים תבלינים – בזיליקום, קורנית (תימין), פטרוזיליה, רוזמרין ואורגנו. מאחסנים את הפירורים בקופסאות סגורות במקפיא.

קרוטונים:

חותכים את השאריות לקוביות, ומכניסים לקערה גדולה. מערבבים עם מלח ושום. מוסיפים עשבי תיבול קצוצים לפי הטעם. מטפטפים שמן זית. מערבבים היטב בידיים עד שהקוביות מצופות היטב בתיבול. מניחים את הקוביות על נייר אפייה וקולים בתנור עד שהן מתייבשות היטב. הקרוטונים נהדרים במרק או בתוך סלט. השתמשו בהם במשך השבוע.

פשטידת לחם:

חותכים את שאריות החלה לקוביות, בכמות של 3 עד 4 כוסות. מספיגים את הקוביות בחלב סויה עד שהן רכות מאוד. מוסיפים פטריות, בצלים וסלרי, שטוגנו קלות. מערבבים עם 3 ביצים וחצי כוס שמן. לתיבול מוסיפים מלח, פלפל ואבקת בצל. אופים בתבנית בגודל 23X23 ס"מ, בטמפרטורה של 190 מעלות במשך שעה. אפשר למצוא וריאציות נוספות של פשטידות חלה ולחם בספרי בישול רבים.

קישקע:

מכניסים ½1 כוסות פירורי חלה ביתיים למעבד המזון עם שני גבעולי סלרי חתוכים (כ-4 חתיכות גדולות מכל גבעול), 2 גזרים חתוכים, 1 בצל חתוך לרבעים, ½ כוס שמן, 2 כפיות מלח, ½ כפית פלפל וכפית פפריקה. טוחנים עד לקבלת תערובת סמיכה. יוצרים ממנה גליל, ועוטפים היטב בנייר אלומיניום. אופים ½ שעה בטמפרטורה של 180 מעלות. לפני שבת, מניחים את הקישקע, כשהוא עטוף באלומיניום, בתוך הסיר על החמין. פורסים ומגישים לצד החמין.

מה לעשות בבשר ובירקות?

נשארה לכם רק חתיכה אחת או שתיים מהעוף של שבת, או ½ כוס של ירקות מבושלים? חתכו את העוף לקוביות, ואחסנו בכלי סגור במקפיא. כשהכלי יתמלא, הכינו אוכל מוקפץ:

מטגנים בצל קלות, מוסיפים למחבת שקית או שתיים של ירקות סיניים מוקפאים, ומקפיצים. קונים או מכינים רוטב, מוסיפים את העוף ומגישים עם אורז.

תוכלו להשתמש בעוף החתוך לקוביות לפשטידת קדירה. שמרו על הירקות שלא נאכלו במספר סעודות, בכלי נפרד במקפיא.

חותכים ומקפיצים: פטריות, סלרי, גזרים ובצלים. מוסיפים אותם לשאריות הירקות המופשרים והעוף. מכינים או קונים רוטב בשר, מניחים מעל לתחתית פאי מוכנה (אפשר קנויה, המתאימה לפשטידות, או מתוצרת בית, כמו תחתית האורז שבתחילת הכתבה), ואופים במשך 30 ד' בטמפרטורה של 200 מעלות.

עוף קפוא חתוך לקוביות, ושאריות של ירקות מבושלים, יחסכו לכם זמן וכסף אם תצרפו אותם יחד לארוחות יצירתיות רבות אחרות. הכניסו את העוף למרק, לתבשילי קדרה, או הוסיפו לסלט.

מה עם הרוטב מהעוף? הרבה פעמים נותר מספיק רוטב שאפשר להקפיא ולעשות בו שימוש חוזר בשבת הבאה. זו דרך נהדרת לחסוך בזמן. אפשר גם להשתמש ברוטב הזה כבסיס למרק או לבישול ירקות ברוטב עוף.

מה לעשות בפירות?

אם המשפחה שלכם היא כמו שלי, ברגע שהבננות מתחילות להשחים אף אחד לא מתקרב אליהן. זה הזמן לאפות "לחם בננה". המתכון הבא בריא מספיק בשביל להיות חטיף מזין, ולא רק מנה אחרונה. אנחנו אוכלים אותו גם בסעודת יום השבת. לאחר האפייה, פרסו והקפיאו אותו. אחר כך תוכלו לצרפו לארוחות הקלות של המשפחה בנסיעות וטיולים.

לחם בננה:

מערבבים ½ כוס שמן, 2 ביצים, 1 כוס סוכר. מוסיפים כפית סודה לשתיה, ½1 כוסות קמח, ושלוש בננות מעוכות. מערבבים היטב. אופים בתבנית משומנת היטב, בטמפרטורה של 150 מעלות במשך 50-60 דקות.

קרחוני בננה:

מנה אחרונה, או חטיף טעים ובריא, שקל להכין, והוא אפילו מזכיר גלידת שוקולד. קולפים, אורזים, ומקפיאים בנות בשלות מדי. חותכים את הבננות הקפואות לפרוסות, מכניסים למעבד מזון בתוספת כ- 4 כפות אבקת קקאו, וטוחנים. בהתחלה ייווצרו מהבננות כדורים קטנים נפרדים. ממשיכים בעיבוד עד שייווצרו גושים בגודל 3-5 ס"מ. אל תטחנו יותר מדי! מגישים מיד כמות שהוא, או מקשטים בשקדים קלויים, קוקוס וכד'.

קוואקר פירות:

תוכלו לבשל פירות אחרים שהבשילו יתר על המידה, כמו אפרסקים, תפוחים, או אגסים - עם הקוואקר שלכם. הוסיפו סוכר חום במקום לבן, ותקבלו טעם של קוואקר מוכן בטעם פירות - שילדים כל כך אוהבים.

מכניסים את הפירות למים ומביאים לרתיחה. מבשלים במשך 5 דקות כשמדובר בתפוחים, ופחות בפירות רכים. אחר כך מבשלים את הקוואקר כרגיל. מוסיפים את הסוכר החום בדקת הבישול האחרונה.

22/7/2006

אוהבים את האתר? עזרו לנו ליצור עוד מאמרים וסרטונים.
aish.co.il קיים אך ורק בזכות התמיכה שלכם.
התגובות למאמר הנן הדעות האישיות של כותביהן. התגובות מפורסמות בהתאם לשיקול הדעת של המערכת, אנא שמרו על שפה נקיה ואדיבה.

למאמר זה התפרסמו: 9 תגובות ב-9 דיונים

(9) עקרת בית חסכנית (בעיקר בזמן..), 18/10/2009 11:55

ניצול שאריות משבת

רוטב של העוף של שבת - מוסיף טעם נהדר לתפוחי אדמה שבושלו במיקרו, וכך יש תוספת מהירה לארוחה. עוף מבושל - תוספת לסלט חסה, שהופך לארוחה בפני עצמה (במיוחד בקיץ, כשאין חשק לאכול ארוחות כבדות). תפוחי אדמה ו/או ירקות אחרים - חותכים לקוביות ומוסיפים לחביתה קצת אחרת. שאריות אורז - להוסיף ירקות מוקפאים ותיבוליות לפי הטעם.

(8) אנונימי, 20/1/2007 10:39

חסכון לשאריות האוכל

נהדר שיש מי שחושב גם על דברים כאלו, כל הכבוד זה חסכון חבל לזרוק

(7) רחלצ'י, 27/7/2006 13:41

תגובה

נשמע אחלה

(6) שלומית, 25/7/2006 07:59

תגובה לרות

הרעיון שכתבת הוא מאד נחמד. אבל מה זה
מלח לימון? האם זה בריא?
חשוב לי מתכונים שיהיו קלים,מקלים,אבל יותר מהכל חשוב שיהיו בריאותיים.
למשל, את כותבת שניתן לעבות את הליפתן עם מעט קורנפלור. מאחר וכאמור, חשוב לי להזין בחומרים שהם עתירי בריאות, אטחן שיבולת שועל גולמית במטחנת קפה, ואשתמש בה במקום הקורנפלור (עמלין תירס).
גם תמיד אשאף לשים פחות סוכר.
ניתן במקרה למשל של אגסים להוסיף מקל של קינמון. בכל אופן, תודה רות ששיתפת ואשמח לעוד רעיונות.
בברכה ובתודה.

(5) רות, 24/7/2006 01:28

קומפוט מפירות שלא נאכלו בטריותן

מידי פעם כאשר אני מבחינה שהפירות נשארים במקרר ולא נוגעים בהם אני שוטפת אותם (שזיפים.אפרסקים,ענבים...)הכל יחד ומבשלת אותם מגולענים עד שמתרככים.מוסיפה סוכר מעט מלח לימון ומקפיאה במיכלי פלסטיק חד פעמיים. פשוט יוצרת בסיס להכנת קומפוט בכל רגע נתון.
ביום הרצוי אני מכניסה לסיר את אחד הגושים הקפואים מוסיפה מים בכמות הרצויה,סוכר ומלח לימון לפי הטעם הרצוי,והקומפוט מוכן.אפשר לתת להצטנן ולערבל בבלנרר.אפשר להסמיך טיפה עם מעט קורנפלור.אני מוסיפה בבישול 2 שקיות תה הילולי פירות זה מחזיר לקומפוט את הצבע האדום שנעלם בבישול השזיפים.אגב אחרי שהייה כל שהיא במקרר עולה וצף הרכז של הפרי.מערבבים בכף - ולבריאות.ואפשר להסירו ולנצלו לעוגה בדרך כלשהי.המים הצלולים של של העוגה טעימים מאד.
נסו ותהנו.אם תהינה תגובות חיוביות ואתבקש, אשלח עוד מתכונים.ככלל אינני אוהבת לבשל אבל אני כן אוהבת לשחק,להמציא, בקיצור כל מה שיש בו יצירתיות.
בברכה רות.

הצג את כל התגובות

תגובה למאמר:

  • כתובת האימייל לא תוצג.


  • 2000
שלח תגובה
stub