איך להפוך את חופשת הקיץ לחוויה משפחתית חיובית?

מאת אמונה ברוורמן

מה תעשו אם לא תוכלו לשלוח את הילדים שלכם לקייטנה? האם:

א) תתלשו לעצמכם את השיער?
ב) תשדדו בנק?
ג) תחשבו על דרכים יצירתיות להעביר את הזמן ולחדש את החוויה המשפחתית החיובית?

להלן כמה טיפים והצעות:

1. בחרו לעשות דברים שמהם גם אתם עצמכם נהנים (כן גם אתם, אמא או אבא נחשבים!). אם אתם באמת לא סובלים מסעות רגליים מפרכים (אני באופן אישי לא מתנגדת למסע מפרך בקניון ממוזג), אז אל תתכננו סדרת מסעות מהגולן ועד למכתשים. לא משנה כמה זה יכול להיות נפלא 'בשביל הילדים', אתם תהיו אומללים ובסופו של דבר, גם הם יסבלו מזה!

2. לא להיבהל מבלגן. אפיה – עם ילדים מכל מין וגיל – יכולה להיות כיפית ומועילה, ובהזדמנות זו הם עשויים לרכוש כמה מיומנויות שימושיות בהחלט. מה שהם הכי יאהבו לעשות זה לקשט. בשביל זה צריכים חותכני עוגיות (עם כל מיני חורים וסדקים שבהם הבצק נתקע), קרם זיגוג צבעוני שנמרח על הכל, וסוכריות לעוגה שתמשיכו למצוא בכל מקום אפשרי הרבה אחרי שהעוגיות יאכלו עד תומן. לא נורא: זאת פעילות כיפית שנמשכת הרבה זמן.

3. בריכות פלסטיק או גיגיות בחצר ואפילו במרפסת, יכולות לספק תעסוקה נחמדה. הוסיפו חטיפים ושלגונים, מגבות לשיזוף (להיזהר מהשמש בשעות הצהריים!) ואם יש מקום גם משחקים שמתאימים למשחק בחוץ. קחו בחשבון שאסור להשאיר ילדים קטנים אפילו רגע אחד לבד במים, והתארגנו בהתאם.

4. השקיעו במציאת עזרה לאמא. אפשר להשתמש בילדות שעדיין לא יכולות להישאר לבד עם הילדים, אבל יכולות לתרום זוג ידיים נוסף והמון מרץ, שישחררו את האמהות לדברים אחרים – כמו לנקות את החריצים של חותכני העוגיות! או שתיקחו ילדה גדולה יותר, שבדרך כלל תסכים לשמור, תמורת תשלום סמלי, על המתוקים הקטנים שלכם לכמה שעות. היא תשחק (תעייף?!) איתם ולהורים תהיה הפסקה קצרה.

5. הילדים שלי לא ממש מתחברים לאומנות אבל בהרבה מוזיאונים יש תוכנית קיץ מיוחדת לילדים, שלרוב כוללת גם פרויקט אמנותי. במקרה כזה, מישהו במוזיאון אחראי על ניקוי הלכלוך.

6. ואם בלכלוך עסקינן, מבצע ניקיון ענק של הבית, בפנים או בחוץ, יכול לכלול את כולם. וכמו שאמר הבן שלי לא מזמן, "יש לאדם סיפוק אמיתי אחרי קצת שיעבוד קשה ומועיל", או משהו כזה! אמנם בהתחלה הוא בכלל לא התלהב, אבל בסופו של דבר נכנס למבצע. ילדים בעלי מוטיבציה גבוהה, יוכלו אפילו לזרוע, לשתול ולטפח גינה או אדניות.

7. אמנם זה עניין של אופי, אבל אם מתאים לכם – תמיד אפשר למצוא ספרייה ציבורית. היא ממוזגת, ותוכלו לשבת ולהקריא שם סיפורים לקטנים, כאשר הגדולים בוחרים לעצמם ספרים להשאלה או לעיון במקום.

8. פה בארץ אמנם לא חסרים לנו שמש, חול וחופי ים – אבל למי יוצא ליהנות מהם? אם אתם גרים רחוק מחוף הים, בררו על קווי תחבורה מיוחדים לים, אם אתם גרים קרוב, פשוט צאו אל החוף ושחקו עם הילדים במים, בחול ובמתקנים, אם יש.

9. אל תזלזלו בגן הציבורי. אם יהיה לכם מזל, אולי תפגשו שם עוד כמה הורים ולא רק מטפלות. במחשבה שנייה, תתקשרו קודם לחבר/ה ותקבעו להיפגש שם.

10. אל תזכירו את המילה "חינוכי". ילדים לא רוצים לשמוע שום דבר שעלול להזכיר להם את הלימודים לפחות במשך החודש הראשון של החופש. אבל מוזיאון מדע יכול להיות... כיף. זאת מילה המותרת לשימוש.

קראתי פעם בספר חינוך ילדים שלעתים קרובות הגישה שלנו כלפי ילדינו מבוססת על מה שאנחנו אומרים לעצמנו. אם נגיד לעצמנו "אנחנו לא מסוגלים לעמוד בזה", אז לא נהיה מסוגלים. אבל למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים את זה? להיכנס לתוך סיר ענק של שמן רותח זה דבר שבו אנחנו באמת לא מסוגלים לעמוד. אולם בילוי ימי הקיץ עם הילדים שלנו בהחלט לא נכנס לאותה קטגוריה (לרוב). חשבו על כל אותן השעות בהן הם נמצאים במוסדות החינוך, תחת השפעתם של אנשים אחרים וקדמו בברכה את ההזדמנות.

יש עוד המון רעיונות. שתפו את כולנו בעזרת אפשרות הוספת התגובה למטה, ושיהיה לכולנו קיץ נפלא!

פורסם ב: 2/8/2009

aish.co.il קיים בזכות התמיכה שלכם. לחצו כאן כדי לתרום לאתר.

תגובות למאמר: 7

  • (7) אנונימי, 31/5/2010

    תודה אני בת 89 ורוצה לקחת את הנכדים, עזרת לי מאווד.

  • (6) ברנע חוה, 6/8/2009

    קייטנת משפחה מאורגנת בטבלה

    אני אמא לארבעה בנים והשנה החלטנו להקים קייטנה משפחתית. כל ילד קיבל משימה לכתוב רעיונות לפעיליות. (שגם זו כבר פעילות ...) אח"כ איחדנו את הרעיונות והכנסנו לתוך טבלה. שוחחנו על משמעות החופש ושגם לו יש מסגרת וכללים. הגדרנו מראש איך נראה יום שאנחנו בבית מתי קמים , מה אוכלים כמה זמן מוקדש ל"זמן מסך" וכו' . לימים שאנו בבית ויש "זמן יצירה" קניתי חומרי יצירה שונים וכמובן אפיה ובישול זמן קריאה וזמן ח ו פ ש י מיננו את הבן הבכור להיות גזבר של כל הפעיליות מחוץ לבית ונבדוק בסוף החופשה כמה זה עלה לנו.....כייף לנו הכללים שומרים עלינו ועל האוירה המשפחתית . ממומלץ מאוד ! חופשה נעימה חוה ברנע

  • (5) אביגיל, 6/8/2009

    יופי

    יופי ילדים זה אנחנו קטנים אזאל תזלזלו

  • (4) ורד, 3/8/2009

    הצעות נוספות

    אל תשכחו לבדוק במקומונים ... בקניון בת ים ובקניון חולון ישנם הצגות בחינם גם בבקרים וגם בשעות אחר הצהרים

  • (3) אנונימי, 3/8/2009

    ציפי אם ל 9 לא שלחתי את ילדי לקיטנות והחופשות היו נפלאות תלוי בהסתכלות עשינו אהל בבית רקמנו כן גם בנים אפינו טילנו בסביבה הקרובה היה כיף

  • הצג את כל התגובות

תגובה למאמר:

  • הצג את שמי?

  • השם והכתובת נשמרים במערכת במקרה ולצוות האתר תהינה שאלות בנוגע לתגובה שלכם, ובשום אופן אינם מועברים הלאה.


  • * שדה חובה2000
שלח תגובה

אודות המחבר

אמונה ברוורמן

אמונה ברוורמן היא בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת טורונטו, ותואר שני בפסיכולוגיה מאוניברסיטת פפרדין. היא גרה בלוס-אנג'לס עם בעלה ותשעת ילדיה. היא ובעלה עובדים באש-התורה. חוץ מכתיבה לאינטרנט ודאגה למשפחתה, אמונה מעבירה שיעורים בנושאי יהדות, מארגנת קבוצת בישול של מאכלי גורמה כשרים, ומארחת אורחים רבים בשבתות.

מאמרים נוספים:

מודעות חסות